Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kterým místům se v Semilech raději vyhnout? Napoví mapování pocitu strachu

Dotazníkové šetření, zaměřené na mapování pocitu strachu z kriminality, probíhá v těchto dnech v Semilech. Výzkum je vedený v rámci projektu Studentské vědecko-umělecké činnosti Technické univerzity v Liberci. Jeho cílem je analýza pocitu strachu, který u obyvatel vyvolávají různá místa ve městě. A klíčové je proto pro úspěch projektu zapojení veřejnosti.

„Ptám se občanů na to, kde se v Semilech necítí komfortně, a to například kvůli častým krádežím, obtěžování, fyzickým či slovním útokům, problémům s alkoholem a podobně," vysvětluje Ondřej Horák, student Technické univerzity, který výzkum provádí.

Výsledky šetření bude možné analyzovat v prostředí geografických informačních systémů a objeví se tak například shluky míst, která jsou z nějakého důvodu problematická. I na důvody strachu se výzkumník ptá. „Na místa, která nám z analýzy vyjdou, se může zaměřit městská policie a zvýšit zde četnost svých pochůzek. Pocit strachu v nočních hodinách může být signál pro vedení města, aby v daném místě přidala pouliční osvětlení a podobně. Výsledky chci vedení města a městské policii předat," popisuje praktické využití výsledků autor.

Vyplnit dotazník můžete zde.

Proces, který zapojuje širokou veřejnost do rozhodování o prostoru, ve kterém se pohybujeme, se nazývá participace. Jde o široce využívanou metodu, která vede k větší otevřenosti místní samosprávy směrem k veřejnosti. Dalšími praktickými aplikacemi je například participativní rozpočet některých měst, kulaté stoly, referenda a další. Pocitové mapování strachu není záležitostí pouze Semil. „Podobné projekty se zajímavými výsledky vedli kolegové také v Olomouci, Ostravě či Přerově," doplňuje Horák na závěr.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Semily

Štítky Semily, bezpečí, strach, projekt, Technická univerzita v Liberci, Ondřej Horák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kterým místům se v Semilech raději vyhnout? Napoví mapování pocitu strachu  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.