Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vznikne v Turnově převlékárna na náplavce nebo trailcentrum? Rozhodne hlasování

I v letošním roce vyčlenilo vedení města Turnov část peněz, o jejichž investování rozhodnou sami obyvatelé v rámci participativního rozpočtu Tvoříme Turnov. Kritéria splnily celkem čtyři projekty. Místní tak mohou hlasovat pro příměstské trailcentrum, odpočinkové místo u hasičárny, modernizaci hřiště nebo převlékárnu na náplavce.

Jedním z navrhovaných projektů je například výstavba příměstského trailcentra v lese u lyžařského areálu Struhy. S nápadem přišel cyklistický spolek Area 51. „Náš spolek stojí již za turnovským pumptrackem. Rádi bychom vytvořili příměstské trailcentrum. Jedná se o lesní stezku o šířce zhruba 1,5 metru, která se jako had klikatí dolů lesem,“ přibližuje návrh Marek Slavík ze spolku Area 51.

Návrhy do participativního rozpočtu mohli podávat předkladatelé s minimálně dvaceti podporovateli v termínu od začátku května do konce září. Náklady na realizaci projektu přitom nesměly přesáhnout 300 tisíc korun.

Cílem projektu je vybudování celkem tří jednosměrných zpevněných stezek s různou obtížností. Od nejsnadnějšího flowtrailu, který by umožňoval plynulou a zábavnou jízdu, přes stezku pro pokročilé cyklisty až po nejnáročnější trail.

Kromě trailu by se Turnováci mohli dočkat také převlékárny na náplavce, která se nachází nedaleko autobusového nádraží. „Máme ve městě krásnou řeku. Chodíme se sem koupat, míří sem maminky s kočárky anebo si sem lidé přijdou sníst oběd. Narážíme ale na problém, když vylezeme z vody, nemáme se kde převléct,“ přiblížila Štěpánka Šťastná, předkladatelka návrhu.

Podle ní by tak bylo ideální vybudovat na břehu dřevěnou převlékárnu, která by poskytla prostor pro převlékání a zároveň by díky dřevěnému vzhledu byla důstojným doplňkem této lokality. Do dřeva by se totiž mohla schovat i toaleta a nevzhledné odpadkové koše. Součástí by mohl být navíc také stojan na kola.

Pro letošní rok vyčlenil Turnov pro tyto projekty stejně jako loni částku 600 tisíc korun. Obyvatelé Turnova mohou pro vybraný projekt opět hlasovat elektronicky na webu Tvoříme Turnov.

Svůj hlas mohou místní přidělit také vybudování odpočinkového místa u hasičárny na Kadeřavci. „Hasičárna je místem našeho častého sousedského setkávání. V příštím roce oslaví sbor dobrovolných hasičů sto let od založení, proto bychom chtěli všem dát takový velký dárek v podobě odpočinkového místa vedle hasičárny,“ uvedla autorka projektu Zdeňka Čiháková. Travnatý prostor by se tak mohl zaplnit herními prvky jako jsou houpačky, skluzavka nebo pískoviště, dále by se sem mohl umístit stůl a lavičky a také dráha pro odrážedla nebo ohniště.

Posledním ze čtveřice návrhů do participativního rozpočtu je doplnění nových prvků na dětské hřiště v Dělnické ulici. Autoři by rádi na tomto místě nabídli využití i starším dětem nebo dospělým. „Potřebovali bychom hřiště trochu vylepšit. Naše představa by byla v zastínění pískoviště pro nejmenší a největším přáním by byla posilovna pro dospělé,“ přiblížila nápad předkladatelka Hana Cháma.

K samotné realizaci projektů bude město přistupovat postupně dle výsledků hlasování.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Turnov

Štítky Turnov, participativní rozpočet, Semilsko, Tvoříme Turnov, trail, převlékárna hřiště, projekt, náplavka, rozpočet, Oblast 51, Struha, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznikne v Turnově převlékárna na náplavce nebo trailcentrum? Rozhodne hlasování  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.