Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvě stě let starý betlém z těsta nebo pryskyřice můžete spatřit na výstavě Za betlémskou hvězdou

Přes pět desítek betlémů nejrůznějších materiálů, velikostí, zpracování a stáří můžete v těchto dnech spatřit na vánoční výstavě v semilském muzeu Za betlémskou hvězdou.

Vystavená je tak i divadelní opona či betlém z 200 let starého chlebového těsta. Ředitel muzea Miroslav Šnaiberk uvedl, že chtěli, aby výstava byla co nejvíce pestrá a zároveň na ní byly betlémy, které dosud muzeum nevystavovalo.

V expozici jsou tak betlémy, které jsou zapůjčené z muzeí ve Dvoře Králové nad Labem, Jičíně, Mnichově Hradišti a Jilemnici. „Ze sbírek těchto institucí je nyní v Semilech k vidění například rozměrná divadelní opona s motivem barokního betléma Matyáše Bernarda Brauna z Kuksu, královédvorský mechanický betlém Ladislava Cermana s pohyblivými figurkami či rozměrný skříňkový betlém sestavený z ručně malovaných figurek z dílny mnichovohradišťského malíře Václava Ningera z první poloviny 19. století," řekl Šnaiberk.

Mezi zajímavé patří podle něj určitě i 200 let starý betlém z chlebového těsta či betlém z tragantu, což je bílá pryskyřice, která se získávala nařezáváním kůry ze stromů rostoucích v Řecku, Turecku či Íránu. Ze své sbírky semilské muzeum vystavilo skříňkový betlém z kozákovských polodrahokamů se skleněnými figurkami od Jaroslava Brychty.

Betlémy má muzeum zapůjčené i od soukromých sběratelů. Mezi ně patří například dvě řezbářská díla Zdeňka Lindnera, kdy jedním z nich je dvoukřídlý betlém z kostela sv. Petra a Pavla. Další betlémy jsou keramické, papírové, z pečiva, ze šustí či ze skla. „Betlém z přírodnin pak vyrobily děti z přírodního klubu Kořínek, sídlícího v zelené roubence v Jílovecké ulici," dodal Šnaiberk. Vánoční výstava muzea se jmenuje Za Betlémskou hvězdou, potrvá do ledna příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky muzea, Vánoce, Semily, výstava, muzeum, betlémská hvězda, Matyáš Bernard Braun, Dvůr Králové nad Labem, Jičín, Mnichovo Hradiště, Jilemnice, Jaroslav Brychta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě stě let starý betlém z těsta nebo pryskyřice můžete spatřit na výstavě Za betlémskou hvězdou  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.