Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turnov slaví výročí 750 let od první písemné zmínky o městě. Oslavy budou probíhat celý týden

V Turnově začne v sobotu dny otevřených dveří, křtem knihy o historii města i ohňostrojem hlavní část letošních oslav výročí 750 let od první písemné zmínky o městě. Akce jsou naplánované do neděle příštího týdne. Bude jich skoro padesát.

„Nechtěli jsme to dát do jednoho velkolepého dne, udělat jednu velkou akci, kterou by mělo zkazit špatné počasí, jedna bouřka," řekla místostarostka města Petra Houšková. Do oslav se podle ní zapojují místní spolky, školy či firmy. Hned první den Týdne oslav, tedy tuto sobotu, bude řada institucí volně přístupná.

„Slaví třeba Juta 150 let od založení svého závodu, turnovská střední zdravotnická škola slaví 60. výročí anebo 50. výročí si bude připomínat mateřská a základní škola Sluníčko u nádraží," uvedla místostarostka. Program na víkend chystá i fotbalový klub, který si připomene 120 let od založení. Do oslav se v neděli zapojí i hrad Valdštejn s poutí.

První písemná zmínka o městě se datuje k 12. květnu 1272, kdy Jaroslav z Turnova z lemberské větve rodu Markvarticů vystupuje jako svědek na listině Přemysla Otakara II. Osídlení Turnova je ale starší. Podle archeologických průzkumů je potvrzeno minimálně od šestého až pátého tisíciletí před naším letopočtem.

Oslavy budou po městě každý den i v příštím týdnu. V pondělí se například otevře zrekonstruované infocentrum a na náměstí se poběží závod pro všechny generace nazvaný Turnovská 750.

„Máme ambici, aby se ho zúčastnilo 750 lidí," uvedla Houšková. Úterý bude patřit mezinárodnímu atletickému mítinku Memoriálu Ludvíka Daňka, ve středu bude v divadle talk show Petra Vydry s Jindřichem Šídlem, Luďkem Mádlem a Václavem Knopem. "To znamená s osobnostmi spojenými s městem Turnov," řekla místostarostka.

Prohlídky v muzeu a řemeslné trhy

Stěžejní část čtvrtečního programu se uskuteční v muzeu, komentované prohlídky večer doplní promítání turnovských historických filmů. Pátek bude věnovaný dětem se sportovním dnem, muzikálem i křtem knihy Děti Turnovu, kterou vytvořily děti z turnovských škol. „Je tam 300 výtvarných a literárních příspěvků," řekla Houšková.

Oslavy vyvrcholí příští víkend staročeskými řemeslnými trhy, na nichž se bude prezentovat kolem 150 špičkových řemeslníků. A v divadle bude v sobotu 28. května premiéra představení Turnovského divadelního souboru. „Bude připomínat zakladatele města. Představení se jmenuje Jaroslav to spískal, takže uvidíme, co všechno spískal a jak vlastně Turnov vznikl," dodala místostarostka.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, správa, zábava, Turnov, akce, oslavy, ohňostroj, první písemná zmínka, slavnost, Přemysl Otakar II., Ludvík Daněk, Jindřich Šídlo, Luděk Mádl, Václav Knop, Petr Vydra, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov slaví výročí 750 let od první písemné zmínky o městě. Oslavy budou probíhat celý týden  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.