Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

K poctě Masaryka vyroste v Turnově atypické dílo. Porotě se zamlouvá betonová plastika

Atypické dílo Petra Valera ze Slaného uspělo u hodnotící komise v Turnově. Má být poctou prvnímu československému prezidentovi T. G. Masarykovi. Starosta Turnova očekává, že vzbudí velkou diskuzi. Zatím není ani jisté, zda se bude skutečně realizovat, rozhodnout by měli na konci měsíce zastupitelé města.

„Budu preferovat to, co chce hodnotitelská komise," řekl starosta Turnova Tomáš Hocke, který byl také členem komise. Bude ale na zastupitelích, jaký návrh vyberou.

Objekt chce radnice umístit do parku T. G. Masaryka v blízkosti vlakového nádraží, soutěž na jeho podobu vyhlásila loni. Dostala 25 návrhů a do druhého kola se dostaly čtyři. Betonová Valerova plastika, jež na první pohled může připomínat zauzlované potrubí či hada, nese název Pravda roste s námi. „Je to dílo soudobé a bude budit rozhodně diskuzi," uvedl starosta.

Město na svém webu uvedlo, že primárně členové poroty u plastiky hodnotili neotřelý Valerův přístup k řešení zadání, které se vztahuje k Masarykovu filozofickému a politickému zápasu o poznanou pravdu a ochotu se za ni vždy veřejně postavit.

Dílo se k výročí Masarykovy návštěvy ve městě zrealizovat nestihne

„Částí neodborné veřejnosti očekávatelné ztvárnění památníku T. G. M. klasickou figurou, která by jen rozmnožila kult osobnosti nadužívanou formou, by bylo prohrou. Nezlepšila by a ani neposílila životní, politický a kulturní prostor občanů Turnova a jeho návštěvníků. Neotřelá forma, obsahová nápaditost a možnost vlastní interpretace finální sochy nutící diváka k zamyšlení a intelektuální hře nad odkazem T. G. M. ve spojitosti s dílem –⁠ uměleckým rébusem –⁠ je vnímána jako největší kvalita návrhu,“ uvedla porota v závěrečném hodnocení.

Všechny návrhy zaslané do soutěže město ukáže na výstavě v budově turnovské radnice někdy ve druhé polovině června. Na vytvoření plastiky město vyčlenilo až dva miliony korun, na odměny za nejlepší návrhy má připraveno 200 000 korun. Pomník věnovaný Masarykovi chce radnice vytvořit jako připomínku 100 let od jeho návštěvy Turnova, k tomuto výročí ji ale nestihne dokončit.

Masaryk navštívil Turnov 17. září 1922 a jeho tehdejší program byl podle dobového tisku více než nabitý. Na cestě z nádraží až k radnici ho vítal špalír jásajících občanů. Vydal se také do Českého ráje, byl na Mariánské vyhlídce, prošel takzvanou Myší dírou a kolem Dračích skal do Sedmihorek. Cestou pozoroval i následky někdejší větrné smršti a ptal se na škody, které hruboskalským lesům způsobila kalamita zaviněná bekyní mniškou.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, výtvarné, správa, historie, Masaryk, Turnov, plastika, Tomáš Garrigue Masaryk, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Není nad to, vytvořit univerzální sochu, kterou lze umístit kamkoli. Je však nezbytné ji opatřit popisem, aby si mladá generace nemyslela, že je instalace ku poctě pracujícího lidu, například instalatérů. Vřele doporučuji si otevřít web města Turnov s vysvětlením zastupitelů, proč vybrali právě toto dílko. Už dlouho jsem se tak nepobavila.

Pondělí, 6. června 2022, 12:01Odpovědět

Blanka Košeljová

Jsem ráda, že odborná komise přispěje ke zlepšení životního i kulturního prostoru turnovských občanů hadicí z trubek. Věřím, že zde bude výrazně uvedeno jméno tvůrce i to, co má ztvárnit. Občané by jinak za pár let těžko vysvětlovali potomkům, co představují trubky. Mohlo by to v nich spíše evokovat pocit s chaotickou covidovou dobou.

Neděle, 5. června 2022, 08:09Odpovědět

K poctě Masaryka vyroste v Turnově atypické dílo. Porotě se zamlouvá betonová plastika  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.