Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Týraný skot na Semilsku. Veterinární správa odebrala chovateli tři desítky kusů dobytka

V otřesných podmínkách choval muž na Semilsku několik desítek kusů skotu. Státní veterinární správa nalezla při kontrole i uhynulá zvířata. Inspektoři chovateli zvířata odebrali, nyní mu hrozí sankce až do výše tří milionů korun.

Na základě podnětu provedli inspektoři Státní veterinární správy Libereckého kraje kontrolu u chovatele na Semilsku. Nevodné podmínky u něho byly zjištěny již v minulosti, k nápravě však nedošlo. „Na místě veterinární inspektoři odhalili pět kadáverů skotu, které uhynuly během posledních čtrnácti dnů a které chovatel nenechal odvézt do asanačního podniku,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Vorlíček, mluvčí SVS.

Dále inspektoři nalezli ve čtyřech stájích 31 kusů skotu na úvazu. „Tento skot byl omezen v pohybu 30centimetrovou vrstvou výkalů. Zvířata byla značně znečištěna, paznehty několika z nich byly přerostlé, výživový stav zvířat byl u většiny skotu podprůměrný,“ doplnil Vorlíček.

Krajská veterinární správa kontaktovala ORP Jilemnice a zvířata byla druhý den umístěna do náhradní péče k jinému chovateli. Při záchraně skotu byli na místě jak inspektoři veterinární správy, tak i zástupci ORP Jilemnice, hasiči a chovatel, který převzal zvířata do své péče. Náklady mu bude muset původní majitel uhradit a ve správním řízení mu hrozí sankce až do výše tří milionů korun.

Chovatel je inspektorům dobře znám

Nebylo to poprvé, kdy se tento chovatel dopustil nedostatků v péči o zvířata. V průběhu tří let u něho byli inspektoři na kontrole dvanáctkrát. „Kontroly odhalily závady spočívající v nedostatečné péči o zvířata – byla špinavá z málo podestýlaných stání, měla malý prostor k odpočinku, ve stáji se vyskytovaly předměty, o které se mohla poranit, některá měla přerostlé paznehty, stáje nebyly čištěny a bíleny. Navíc zde byly zjištěny závady ve značení a evidenci zvířat,“ sdělil mluvčí.

ORP Jilemnice na podnět SVS udělila chovateli opakovaně pokuty v celkové výši 46 000 korun, inspektoři SVS mu za porušení veterinárního a plemenářského zákona také uložili pokuty celkem ve výši 55 000 korun, dále chovatel obdržel závazné pokyny k nápravě stavu a zákaz přesunů zvířat.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky veterinární správa, zvířata, skot, chovatel, týrání, pokuta, semilsko, okres Semily, Státní veterinární správa České republiky, Jilemnice, Krajská veterinární správa, Liberecký kraj, konírna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

George Čížek

V tomhle státě je prostě někde chyba. Proč se sakra neměří všem stejně. Dvanác kontrol za 3 roky to znamená co 3 měsíce to kontrola. A nic se neděje takový člověk by měl zvířata vidět už pouze z rychlíku

Neděle, 30. října 2022, 18:16Odpovědět

Týraný skot na Semilsku. Veterinární správa odebrala chovateli tři desítky kusů dobytka  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.