Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce semilského mostu se protáhla. Do zimy by ale mělo být hotovo

Stavba mostu v Jatecké ulici v Semilech se prodloužila. Práce na rekonstrukci čtvrt století starého provizoria, které spojovalo oba břehy Jizery, začaly na jaře demolicí původního mostu, nahradila ho železobetonová konstrukce za 36,7 milionu korun.

Podle původních plánů měla být stavba hotová do konce října, práce se ale kvůli požadavkům města protáhly. Do zimy bude most průjezdný, řekla starostka Lena Mlejnková. „Bylo to z našeho popudu, rozhodli jsme se, že budeme ještě kousek navazující komunikace řešit asfaltem, protože to končilo v místě, kde nebylo řešené odvodnění," doplnila Mlejnková. V uplynulém týdnu se podle ní uskutečnily zatěžovací zkoušky i práce na asfaltovém povrchu mostu. Teď dokončují stavbaři dláždění chodníku, úpravy břehů, obložení kamenem, montáž veřejného osvětlení a další související práce. Následovat budou terénní úpravy a dopravní značení.

Původní pontonový most v Jatecké ulici v části Řeky sloužil 28 let. „Některá provizoria jsou delší než jiná," poznamenala starostka. Most v roce 1994 postavili jako dočasnou náhradu v době, kdy se opravoval hlavní most přes Jizeru v Tyršově ulici, který je součástí krajské silnice druhé třídy 289. „Zůstal tam, protože se ukázalo, že je potřeba. Je tam největší sídliště, kde žije 3500 obyvatel, a místní ten most hojně využívali. Dopravně nám ten provizorní most velmi pomohl a vývojem času se ukázalo, že chceme, aby tam byl plnohodnotný most," dodala.

Nový most tvoří železobetonová spřažená konstrukce, která umožnila odstranit z koryta řeky středový pilíř. Most je do oblouku a splňuje i požadavky povodí, aby odolal stoleté vodě. „Přestože počítáme s dokončením prací v půli listopadu, bude třeba na základě předaných dokladů následně zajistit administrativní práce spojené s uvedením do provozu," řekl k průtahům vedoucí odboru rozvoje města Vladimír Bělonohý.

Nový most poslouží kromě jiného jako objízdná trasa po dobu opravy hlavního mostu přes Jizeru, kterou připravuje Liberecký kraj na příští rok. I proto kraj městu na rekonstrukci mostu v Jatecké ulici přispěl pěti miliony korun. Hlavní most na rušném tahu 289 už opravu potřebuje, pravidelná kontrola odhalila, že není v dobrém stavu. „Díky generální opravě hlavního mostu přes Jizeru získají Semily dva plnohodnotné mosty s životností delší než 50 let," dodala starostka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Semily

Štítky stavby, správa, most, Semily, Jizera, Lena Mlejnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce semilského mostu se protáhla. Do zimy by ale mělo být hotovo  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.