Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Voda pro odběratele VHS Turnov zdražila o skoro sedmnáct procent. Nepříjemná zpráva pro mnoho obyvatel, říká starosta města

Celkem dvaadvacet obcí odebírá vodu od společnosti VHS Turnov. Ta na konci roku oznámila, že vodu zdraží o skoro 17 procent. To kritizuje například starosta Turnova Tomáš Hocke (Starostové a nezávislí), podle kterého by se cena vody mohla pohybovat na výrazně nižší úrovni.

Za metr krychlový včetně DPH platí odběratelé VHS Turnov 137,96 koruny, loni to bylo o 20 korun méně. Podle propočtů VHS Turnov to pro průměrnou domácnost znamená měsíčně nárůst nákladů za vodu zhruba o 170 korun.

Podle ředitele VHS Turnov Milana Hejduka stojí za zdražením dva faktory. „Prvním byl prudký nárůst ceny všech provozních nákladů. Vliv inflace a války na Ukrajině přinesly mimořádně vysoký růst cen el. energie, materiálů nebo chemie. Koncesní smlouva uzavřená mezi námi a provozovatelem umožňuje provozovateli částečně pokrýt každoroční růst jeho nákladů. Druhým východiskem byla naše snaha nezatížit zákazníky příliš vysokým nárůstem ceny vodného a stočného, protože jim současně daleko výrazněji rostou ceny jiných energií, potravin a služeb nutných pro každodenní život,“ uvedl.

Podle něj VHS Turnov srovnával svůj postup s postupy ostatních vlastníků v ČR. „Většina vlastníků navyšovala cenu výše, než my v našem regionu. Nastavená cenová hladina je i nadále velmi blízko k sousednímu vlastníkovi – Severočeské vodárenské společnosti. Tvorba finálního návrhu ceny podléhala cenové regulací státu a navržená hodnota neporušuje stanovenou sociální hranici únosnosti,“ dodal.

Podle vedení turnovské radnice je ale cena vody příliš vysoká. „Cena bezmála 138 Kč/m³ a navýšení oproti minulému období o téměř 17 procent je pro řadu obyvatel Turnovska další nepříjemnou zprávou,“ řekl starosta města Tomáš Hocke.

Ten uvedl, že zástupci Turnova dlouhodobě upozorňují a vysokou cenu vody. „Argumenty, kterými obhajují a vysvětlují současné navýšení ceny zástupci vedení VHS, nepůsobí právě přesvědčivě. Věříme, že při mírném snížení tempa investic do obnovy vodohospodářského majetku by se cena mohla pohybovat na výrazně nižší úrovni,“ dodal.

Názory na cenu vody, váhu Turnova v rámci sdružení, tempo investic nebo výši zadlužení ale podle Hockeho dlouhodobě nejsou radou VHS reflektovány. „Zástupci Turnova hlasovali proti takto výraznému zvýšení ceny,“ uvedl.

Vodu od letošního roku zdražily i další vodárenské společnosti, jež působí v Libereckém kraji. Největší z nich, Severočeská vodárenská společnost (SVS), zvýšila cenu vodného a stočného o 14 procent. Za metr krychlový tak odběratelé platí včetně DPH 128,11 korun, o 16 korun víc než loni. Pro průměrnou čtyřčlennou domácnost to znamená měsíčně zhruba 150 korun navíc. Hlavním důvodem vyšší ceny jsou podle SVS masivní investice do modernizace a rozvoje infrastruktury. Jen loni vyčlenila firma na investice a opravy 1,9 miliardy korun.

Frýdlantská vodárenská společnost (FVS), která má odběratele ve Frýdlantském výběžku, cenu zvýšila o 6,3 procenta na 146,76 koruny za metr krychlový včetně DPH. Loni byla cena za vodné a stočné od FVS ve výši 138,22 Kč za metr krychlový.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vhs turnov, voda, turnov, vodné, stočné, zdražení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda pro odběratele VHS Turnov zdražila o skoro sedmnáct procent. Nepříjemná zpráva pro mnoho obyvatel, říká starosta města  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.