Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stromů podél silnic přibývá. V Libereckém kraji se jich sází nejvíce v republice

Liberecký kraj se může pochlubit prvenstvím v podobě nejvíce stromů zasazených kolem silnic a cest v zemi. Podle ekologického sdružení Arnika přibylo v Libereckém kraji loni více než 5 000 stromů, což je 4,5krát víc, než jich silničáři vykáceli.

Liberecký kraj dává každoročně do ošetření, obnovy a výsadby stromořadí miliony korun. Obnově alejí a nové výsadbě někdy brání vlastníci pozemků podél silnic, ale také nedostatek sazenic na trhu, řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Obnově alejí brání majitelé pozemku i nedostatek sazenic

Při rekonstrukci silnic či údržbě alejí se podle Růžičky často ukáže, že původní alej byla na soukromém pozemku a vlastník se proti její obnově postaví. „V takovém případě děláme náhradní výsadbu tam, kde jsme si jistí, že jsme na svém, nebo se dohodneme s obcemi," doplnil. Pomalá obnova stromořadí je podle něj často způsobená také nedostatkem sazenic na trhu ve druhé polovině roku, sázení tak musí počkat do dalšího roku. „Nechceme stromy vozit někde z Belgie, chceme stromy od nás, maximálně z Polska," dodal ředitel správy silnic.

Liberecký kraj dal v posledních letech do obnovy alejí téměř 17 milionů korun, výrazně pomohly evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí. „Ještě před pěti lety jsme nevycházeli v hodnocení některých ekologických organizací zrovna nejlépe. Za start nového postoje k zeleni u krajských silnic považuji česko-polský projekt Od zámku Frýdlant po zámek Czocha, ve kterém se nakonec podařilo nastavit efektivní model přístupu k alejím a jejich obnově," řekl hejtman Martin Půta.

Ošetření alejí či nové výsadby se tak dočkaly v minulých letech nejen silnice na Frýdlantsku, obnovu mají za sebou také aleje z Kamenického Šenova na Slunečnou nebo lipové stromořadí v Malé Skále. Podle Růžičky se často obnovují také ovocné aleje tam, kde zbylo jen pár polouschlých stromů. Podél cest v kraji tak přibyly desítky třešní, hrušní, jabloní či švestek. Nové ovocné stromořadí chce kraj příští rok vysázet třeba kolem silnice ze Žďárku na Odolenovice. Původní alej museli silničáři před dvěma lety kvůli špatnému stavu vykácet. Nově budou stromy jen na jedné straně, na druhé straně je soukromý pozemek.

Podle sdružení Arnika se situace zlepšuje celorepublikově a vysázených stromů přibývá. Loni v Česku kolem krajských cest zmizelo 16.911 stromů a nahradilo je 14 960 nových stromků, třetinu z nich ale silničáři vysázeli jinde, než je vykáceli. Mimo Libereckého kraje sázeli víc stromů než káceli také ve Zlínském a Olomouckém kraji, naopak nejhorší je situace v Pardubickém kraji, kde na téměř šest poražených stromů připadá jeden nově vysazený.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Dohnal

Štítky silnice, správa, příroda, aleje, Liberecký, Liberecký kraj, strom, alej, Martin Půta, Belgie, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aha, takže kácí jen silničáři? To budou pak fér čísla :-D

Čtvrtek, 2. prosince 2021, 13:18Odpovědět

Martin Lhoták

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nehody-havarie-priciny-smrt-stromy-prekazky.A180116_101920_domaci_mav

Středa, 1. prosince 2021, 23:59Odpovědět

Martin Lhoták

Hrozný. Nechápu proč se pořád sází stromy podél silnic. Každý rok umřou desítky lidí po nárazu do stromu. Když se stane dopravní nehoda kde nejsou stromy ,tak auto se pouze roztočí na louce či někde v poli. Ano může se klidně i převrátit ,ale strom je pevná překážka a náraz je o dost fatálnější. Dřív se a to jako před mnoha lety se sázely stromy podél cest kvůli stínu ,ale teď už to nějak nedává smysl,ne. Prostě nechápu ty lidi co sází smrt podél cest ...

Středa, 1. prosince 2021, 23:34Odpovědět

Stromů podél silnic přibývá. V Libereckém kraji se jich sází nejvíce v republcie  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.