Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V dubnu začne v Semilech výstavba nového mostu přes Jizeru

V Semilech vyroste nový most přes Jizeru. Nahradí ten stávající v ulici Jatecká. Most poslouží jako hlavní objízdná trasa při rekonstrukci hlavního mostu v příštím roce.

K rekonstrukci hlavního mostu se rozhodl kraj jakožto vlastník přistoupit na základně aktualizace stavu mostů. Nový dvoupruhový v ulici Jatecká nahradí dosavadní pontonová most. „Most v Jatecké ulici byl postaven v roce 1994, kdy po něm vedla objízdná trasa při tehdejší opravě hlavního semilského mostu,“ přiblížil okolnosti Vladimír Bělonohý ze semilské radnice.

Práce na výstavbě mostu by měly začít v polovině dubna. Hotovo by mělo být do sedmi měsíců. Výstavba mostu si vyžádá dopravní omezení v podobě úplně uzavírky.

Přestože most prošel několika dílčími opravami, jeho současný stav je špatný. „Ačkoli byla zatížitelnost na počátku jeho fungování stanovena až na 40 tun, dnes je nosnost mostu omezena na vozidlo do 2 tun a maximální rychlost vozidel snížena tak, aby se zamezilo dynamickému namáhání mostu,“ komentoval Bělonohý.

Původně byly náklady na výstavbu mostu odhadnuty na přibližně 24 milionů bez DPH. Kraj přislíbil tento projekt podpořit částkou 5 milionů korun. „To však už dnes s ohledem na současné extrémní zvýšení cen stavebního materiálu a prací neplatí,“ řekla starosta Lena Mlejnková. Město tak ve výběrovém řízení vybralo nabídku s nejnižší cenou ve výši 36 milionů včetně DPH. Nyní tak budou Semily žádat kraj o navýšení avizovaného příspěvku.

Po dokončení tohoto projektu by měl kraj v příštím roce navázat opravou hlavního mostu přes Jizeru. Životnost obou nových mostů odhaduje město na minimálně padesát let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Semily

Štítky Semily, most, rekonstrukce, Jizera, stavba, oprava, Lena Mlejnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dubnu začne v Semilech výstavba nového mostu přes Jizeru  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.