Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na území Libereckého kraje platí zákaz rozdělávání ohně kvůli suchu

Na území Libereckého kraje platí od pátku kvůli suchu a zvýšenému riziku požáru zákaz rozdělávání ohně. Rozhodl o tom hejtman Martin Půta na doporučení hasičů. Oznámení zveřejnil krajský úřad na úřední desce. Zákaz platí až do odvolání.

Kromě rozdělávání ohně ve volné přírodě je na území celého kraje zakázáno pálení klestí a zbytků po těžbě na lesních pozemcích, povolené nejsou ani ohňostroje a pyrotechnické práce či provoz parních lokomotiv. Přísnější pravidla musí dodržovat i zemědělci při sklizni. Podobný zákaz vydal naposledy liberecký hejtman ve druhé polovině srpna 2018.

V souvislosti se suchým horkým počasím vyjíždějí hasiči v kraji teď v létě denně v průměru ke dvěma požárům v přírodě. „Ve čtvrtek jsme měli čtyři, všechny se naštěstí podařilo poměrně rychle zlikvidovat," řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda. Riziko podle něj roste se zvyšujícími se teplotami zejména odpoledne a k večeru.

Požár může podle Suchardy vzniknout při současném počasí velmi snadno. „Stačí i nějaký skleněný střep, který funguje jako lupa, a když je porost proschlý, může chytit," řekl. Výjimkou není podle něj třeba samovznícení balíku sena nebo požár od zemědělského stroje. Hasiči také častěji vyjíždějí k požárům v lese.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kuchař

Štítky ČR, počasí, požár, správa, Liberecký kraj, sucho, Martin Půta, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na území Libereckého kraje platí zákaz rozdělávání ohně kvůli suchu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.