Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Památkám v Libereckém kraji ubylo v červenci návštěvníků. Výjimkou je třeba frýdlantský zámek

Památkám ve správě Národního památkového ústavu v Libereckém kraji ubylo letos v červenci návštěvníků, i když ne výrazně. V prvním prázdninovém měsíci přišlo na osm hradů a zámků v kraji 96 450 návštěvníků, zhruba o pět procent méně než loni.

„Velký vliv na tuto skutečnost má počasí, v horkém červenci lidé využívali spíše služeb koupališť," řekla mluvčí Národní památkové správy Sychrov Lucie Bidlasová. Dalším významným faktorem je pokles zahraničních turistů obecně, výjimkou je Frýdlant a polští návštěvníci, kteří zůstali našim památkám věrní. Roste podle ní také návštěvnost nezpoplatněných areálů a volně zpřístupněných parků, návštěvníci také častěji volí jen jeden prohlídkový okruhu namísto několika. „Lidé samozřejmě více šetří, místo interiérové prohlídky zvolí například pouze prohlídku zámecké věže jako na Lemberku," uvedla mluvčí.

Nové prohlídkové okruhy na frýdlantském zámku

V Libereckém kraji na většině památek návštěvníků ubylo, na zámku ve Frýdlantu však návštěvnost vzrostla téměř o polovinu. Hrad a zámek má od letošního roku nového kastelána, který rozdělil hlavní prohlídkový okruh na dvě kratší a méně náročné prohlídkové trasy a návštěvníkům zpřístupnil věž. Víc lidí přišlo i na Grabštejn, kam podle Bidlasové lákají dětské prohlídky i projekt NPÚ s názvem Po stopách šlechtických rodů, v jehož rámci se tam koná výstava Afrika Karla Podstatského z Lichteštejna.

Návštěvníků v červenci ve srovnání s loňským rokem mírně ubylo například na někdejší císařské rezidenci Habsburků v Zákupech na Českolipsku. Na interiérové historické okruhy zámku přitom přišlo v první polovině prázdnin víc lidí než před rokem. „Je to dané tím, že nemáme dva dětské okruhy, které byly loni," řekl kastelán Vladimír Tregl. Loni zámek nabízel dětský okruh Pohádkové sklepení, letos ale nedostal dost peněz na průvodce, aby ho mohl zajistit.

„Dětský okruh v prvním patře jsme museli uzavřít, protože jak se chystá hospodářský dvůr a má tam být expozice, tak je potřeba už někde shromažďovat zrestaurovaný nábytek, který pak má přijít do toho dvora. Tomu padl za oběť dětský okruh, protože jsme nechtěli jsme ty zrestaurované věci dávat do klasického depozitáře, kde jsou nezrestaurované věci třeba i napadené červotočem," doplnil kastelán. V Zákupech stejně jako na Sychrově ale nabízejí dětem prohlídky s princeznou, o které je podle Tregla velký zájem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad a zámek Frýdlant | Zdroj NPÚ

Štítky ČR, památky, NPÚ, Liberecký, zámek, Liberecký kraj, Národní památkový ústav, purkrabí, hrad, Frýdlant, Sychrov, Po stopách šlechtických rodů, Habsburkové, Zákupy, Afrika, Lemberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkám v Libereckém kraji ubylo v červenci návštěvníků. Výjimkou je třeba frýdlantský zámek  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.