Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uniklé stádo skotu na Českolipsku našel chovatel koní na své pastvině. Majiteli hrozí pokuta

Bezmála tři desítky zvířat utekly chovateli skotu na Českolipsku. Stádo se nacházelo na pastvině chovatele koní, který na uprchlý dobytek upozornil. Státní veterinární správa Libereckého kraje zjistila, že ne všechna zvířata měla označení ušními známkami.

Inspektoři SVS řešili v uplynulých dnech podněty chovatele koní z Heřmaniček u Dobranova na Českolipsku a obce s rozšířenou působností Česká Lípa. Podle podnětů se na pastvinách zmíněného chovatele mělo pohybovat cizí stádo skotu,” informoval v tiskové zprávě Petr Vorlíček, mluvčí SVS LK.

Na pastvině bylo celkem 27 kusů dobytka různého pohlaví i věku. „Pouze méně než polovina zvířat byla označena ušními známkami v souladu s platnou legislativou. Po ověření v centrální evidenci hospodářských zvířat inspektoři zjistili, že stádo pochází z chovu vzdáleného vzdušnou čarou zhruba dva kilometry,” sdělil Vorlíček.

Ve stádě byli i býci, bylo proto nutné zajistit, aby zvířata nikoho neohrozila a současně se o ně postarat. Do řešení situace se zapojila i policie, majitel skotu zprvu nespolupracoval, v pondělí však došlo k dohodě, že majitel zajistí stádu ohrazení i péči.

Inspektoři v následujících dnech budou kontrolovat, zda majitel dohodu dodržel. „Bez ohledu na další vývoj případu zahájí SVS s chovatelem správní řízení za neposkytnutí péče zvířatům. V něm hrozí chovateli pokuta v řádu desítek tisíc korun. S chovatelem povede správní řízení za nezabezpečení zvířat proti úniku také ORP,” dodal Vorlíček.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SVS LK

Štítky Českolipsko, stádo, krávy, skot, policie, okres Česká Lípa, Státní veterinární správa České republiky, Liberecký kraj, Česká Lípa, Dobranov, Heřmaničky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uniklé stádo skotu na Českolipsku našel chovatel koní na své pastvině. Majiteli hrozí pokuta  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.