Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Oprava Lidových sadů v Liberci vyjde asi na 200 milionů, kraj chce získat dotaci

Plánovaná rekonstrukce kulturního centra Lidových sadů v Liberci vyjde odhadem na 200 milionů korun. Kraj jako vlastník budovy na ni chce získat dotaci 121 milionů korun z Národního plánu obnovy z programu na kulturně kreativní centra. Termín pro podání žádostí vyprší 12. září.

„Není tím řečeno, že automaticky nutně Lidové sady dotaci musejí získat. My nevíme, kdo se tam další přihlásí," řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová. V programu je pro území Libereckého kraje podle ní k dispozici 152 milionů korun, o přidělení dotací rozhodne ministerstvo kultury.

Rozlehlou budovu na okraji Liberce převzal kraj na začátku letošního roku od města spolu se zoo a botanickou zahradou. Lidové sady patří k významným kulturním centrům v Liberci od konce 19. století, kdy tam bývala velká zahradní restaurace. Současná romanticko-secesní podoba stavby je výsledkem projektu architekta Jakoba Schmeissnera z let 1900 až 1901. Součástí památkově chráněného objektu je velký společenský sál i 35 metrů vysoká vyhlídková věž.

Centrum dnes nabízí hudební a taneční akce, výstavy, workshopy, přednášky a další kulturní pořady, sídlí tam vedení zoologické zahrady. Stav budovy ale není dobrý. „Tam si žádá obnovu hlavní sál, malé sály, je to tam v dost zoufalém stavu," řekla Vinklátová.

Chystaná obnova je ve fázi projektové přípravy. Kraj ji chce dokončit do léta příštího roku, a pokud získá i dotaci, rekonstrukci budovy by chtěl zahájit na začátku roku 2024 a dokončit ve druhé polovině roku 2025.

Podle chystaného projektu by měly v Lidových sadech vzniknout i zkušebny pro začínající hudebníky a kapely a také nahrávací studio, kde by si mohli pořídit vlastní nahrávky. Kraj počítá s opravou sálů a Experimentálního studia. „Kromě vybavení zvukovou a světelnou aparaturou a moderními technologiemi pro projekce získají tyto prostory nově řešenou vzduchotechniku, elektroniku a akustiku," dodala náměstkyně hejtmana.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky ČR, správa, stavby, kultura, Liberecký, dotace, Liberec, sad, Květa Vinklátová, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Lidových sadů v Liberci vyjde asi na 200 milionů, kraj chce získat dotaci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.