Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Frýdlantu budou o víkendu kácet nebezpečné topoly u Rákosníčkova hřiště. Přilehlé parkoviště se uzavře

Téměř tři desítky topolů u Rákosníčkova hřiště ve Frýdlantu půjdou k zemi. Stromy jsou poškozené a nebezpečné, hasiči je proto v sobotu pokácí. V souvislosti s tím se tento víkend uzavře parkoviště u hřiště.

Stromořadí topolů nad hřištěm město řeší již od letošního jara, pro obyvatele a hrající si děti by mohly představovat nebezpečí. „K vyhodnocení stavu stromořadí byl zpracován odborný dendrologický průzkum, který odhalil, že většina stromů má poškozené kmeny, obsahuje hnilobu s dutinami nebo je u nich odumřelý terminál či větší část koruny směrem k vrcholu. Fyziologická vitalita většiny stromů je snížená a zdravotní stav je na základě výše uvedených defektů a přítomnosti suchých větví někdy až výrazně zhoršený, stejně jako stabilita jedinců,“ vysvětlil Jan Mráz z majetkoprávního odboru Městského úřadu Frýdlant. 

Staré stromy nahradí nové 

Dle posudku tak došlo k rozhodnutí, že nejlepším řešením bude stromy pokácet a nahradit je novými. „Město Frýdlant se s tímto závěrem odborného dendrologického posudku ztotožnilo a rozhodlo o tom, že frýdlantští hasiči stromořadí v době vegetačního klidu pokácejí. Následně budou odfrézovány pařezy, naše technické oddělení připraví prokořenitelný prostor pro novou výsadbu," uvedl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka s tím, že na jaře budou v místech vysázeny nové stromy a lokalita u hřiště tak o zeleň nepřijde.

Sbor dobrovolných hasičů Frýdlant bude stromy kácet v sobotu 5. listopadu od 8:00. Od pátku do neděle se uzavře parkoviště u hřiště. „Město Frýdlant předem děkuje všem obyvatelům okolních domů za součinnost a shovívavost s případným hlukem motorových pil,” dodala Martina Petrášková, mluvčí Městského úřadu Frýdlant.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, kácení, topoly, Rákosníčkovo hřiště, parkoviště, uzavírka, topol, strom, Jan XI. Mráz, Jiří Stodůlka, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu budou o víkendu kácet nebezpečné topoly u Rákosníčkova hřiště. Přilehlé parkoviště se uzavře  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.