Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Modernizace chátrajícího městského bazénu v Liberci asi nezačne ani příští rok

Roky připravovaná modernizace městského plaveckého stadionu v Liberci, který je ve špatném technickém stavu, zřejmě nezačne ani příští rok. Další odklad by ale chod bazénu podle náměstka primátora Petra Židka (ODS) ohrozit neměl.

Ačkoliv nemáme ten scénář jasný, tak se počítá s tím, že příští rok by bazén byl zřejmě po dobu celého roku ještě v provozu. A i kroky, které se v bazénu činí právě v rámci nutných oprav, jsou i s ohledem na to, aby příští rok – pokud bude celý rok bazén v provozu – fungoval bez problému," řekl Židek.

Bazén měl být už dávno po opravě

Radnice si nechala ke stavu bazénu vypracovat na konci loňského roku posudek od Českého vysokého učení technického (ČVUT). Z něho plyne, že jen na odstranění závažných vad je potřeba dát přes 140 milionů korun. Na nejnutnější opravy radnice letos vydala skoro 17 milionů korun.

Liberecký plavecký areál postavený bezmála před 40 lety na Tržním náměstí modernizaci nutně potřebuje. Důležitá technologická zařízení již dosluhují, střechou zatéká, nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje.

Podle původních plánů měl být plavecký stadion v tuto dobu už několik let po modernizaci, projekt je ale teprve ve fázi dokončování projektové dokumentace. Radnice navíc nemá vyřešeno, z čeho drahou opravu zaplatí. Cena vzrostla z původně odhadovaných asi 300 milionů až k miliardě korun. Část nákladů by radnice chtěla zaplatit z dotací. Náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO) uvedla, že vhodné dotační tituly budou hledat v rámci operačního programu životního prostředí či Národní sportovní agentury.

Vyloučit se ale nedá ani možnost, že radnice kvůli nedostatku peněz od velké modernizace ustoupí. Podle Židka se zatím nedá říct, jakou cestou se vydají. „V tuto chvíli připravuji několik variant modelu možného financování a možného postupu následných oprav. Tyto varianty budeme probírat na vedení města a budeme hledat tu, která bude nejefektivnější pro město. Samozřejmě to souvisí právě s tím, jakým způsobem se nám podaří zajistit financování a jaké dotační programy na to budeme moci čerpat, případně zda budou finanční prostředky i z nějakých jiných zdrojů," uvedl náměstek. Rozdělit modernizaci na etapy u miliardového projektu podle něj nelze. „Je možné dělat nějaké dílčí opravy, ale nikoliv dělat rekonstrukci celého bazénu po etapách. Rekonstrukce jde dělat pouze jako celek," dodal Židek.

Liberec s omezením provozu bazénu v příštím roce nepočítá ani kvůli výraznému nárůstu cen za energie. „Neplánuje se žádná odstávka nebo vypnutí z pohledu zvyšujících se nákladů," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Letos by měl bazén dostat od města na provoz 20 milionů korun, v návrhu rozpočtu města pro příští rok bude podle primátora částka 44 milionů korun.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, bazén, Liberec, oprava, ODS, radnice, České vysoké učení technické v Praze, Jaroslav Zámečník, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkráceně: Čuráci

Sobota, 19. listopadu 2022, 00:13Odpovědět

Modernizace chátrajícího městského bazénu v Liberci asi nezačne ani příští rok  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.