Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jizerské 50 se zúčastní i ruští a běloruští občané, kteří jsou proti válce. Startovné pomůže Ukrajině

56. ročník Jizerské 50 bude trochu jiný než obvykle. Poprvé se bude konat za probíhající války na Ukrajině. Možnost účasti budou mít i ruští a běloruští závodníci, kteří s ruskou agresí na Ukrajině nesouhlasí. Výtěžek z jejich startovného navíc půjde na podporu ukrajinské armády.

Zákaz účasti v 56. ČEZ Jizerské 50 platí z rozhodnutí FIS a Worldloppet pouze pro elitní ruské a běloruské závodníky s aktivním FIS kódem. Ostatní účastníci s ruskou či běloruskou národností, kteří s válkou nesouhlasí, mohou startovat za splnění podmínek. „Umožníme jim startovat pod vlajkou RAW/BAW (Russians/Belarusians against war = Rusové/Bělorusové proti válce). Jejich startovné věnujeme v plné výši na účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR na podporu ukrajinské armády,“ uvedl mluvčí Jizerské 50 Richard Valoušek

Žádná kolektivní vina

Rozhodnutí považují organizátoři za dostatečně silnou deklaraci nesouhlasu s ruskou agresí na Ukrajině. „Zároveň se vyhneme uplatnění principu kolektivní viny. A v neposlední řadě podpoříme boj Ukrajiny za vlastní svobodu. Svoboda je jednou ze základních hodnot, na kterých stojí Jizerská 50,“ sdělil Valoušek. 

Závodníci se mohou registrovat pod vlajkou RAW/BAW jednoduše při koupi startovného v systému SportID. V editaci profilu lze v kolonce Státní příslušnost zvolit možnost Russians/Belarusians against war.

Jizerská 50 je legendární závod, ve kterém se potkávají profíci s hobby běžci. 56. ročník proběhne o víkendu 10. až 12. února 2023 v Bedřichově. Historie Jizerské 50 sahá do roku 1968, kdy se konal první závod jako zimní příprava horolezců na sezónu. Když se v roce 1970 vypravili jedni ze zakladatelů závodu na horolezeckou Expedici Peru, netušili, jaký osud je čeká. Pod kamennou lavinou peruánského Huascaránu přišlo o život 14 členů výpravy, patnáctý zemřel ještě o pár dnů dříve. Od té doby nese závod přídomek Memoriál Expedice Peru 70.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecko, Jizerská 50, závod, Ukrajina, Rusko, válka, Jizerská padesátka, ruská invaze na Ukrajinu, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerské 50 se zúčastní i ruští a běloruští občané, kteří jsou proti válce. Startovné pomůže Ukrajině  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.