Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V oblasti Nového Boru skončil po čtyřech měsících zákaz čerpání vody z potoků

V oblasti Nového Boru skončil po čtyřech měsících zákaz čerpání vody z potoků. Vodoprávní úřad zákaz vydal na základě doporučení Povodí Ohře v polovině července kvůli dlouhodobému deficitu srážek, který způsobil kritické snížení průtoků ve vodních tocích.

Situace se ale díky deštivému počasí v posledních týdnech zlepšila a zákaz proto mohl úřad odvolat. Zákaz se týkal odběru vody zejména z Boberského potoka, Rousínovského potoka, Svitávky a Šporky. Lidé nemohli vodu z potoků používat k zalévání zahrad a sportovišť nebo k napouštění bazénů. „Díky vydatnějším dešťovým srážkám došlo k vzestupu hladin povrchových vod a tím ke zlepšení hydrologických podmínek v korytech vodních toků. Odpadl proto důvod pro trvání zákazu," uvedla Andrea Kubátová z vodoprávního úřadu.

Podobné zákazy nejsou v oblasti ničím neobvyklým, region v posledních letech trápí sucho opakovaně. Na Novoborsku tak platil zákaz čerpání vody také v roce 2019 nebo 2017. Problémy s vysychajícími toky mají také na sousedním Českolipsku, kde zákaz používání vody z potoků a řek vyhlásili letos 21. července, platil ale jen do 30. září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, počasí, správa, sucho, Nový Bor, potok, Povodí Ohře, Svitávka, Šporka, Boberský potok, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V oblasti Nového Boru skončil po čtyřech měsících zákaz čerpání vody z potoků  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.