Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Libereckém kraji žilo koncem září 437 057 lidí, o 513 méně než na začátku roku

V Libereckém kraji dál ubývá obyvatel. Na konci září v něm žilo 437 057 lidí, je to o 513 méně než na začátku letošního roku. V kraji i letos zemřelo víc lidí než před koronavirovou pandemií, zároveň ale přišlo na svět také výrazně méně dětí. Přirozenou cestou tak přišel kraj o 628 obyvatel.

Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), nepomohla ani migrace, protože touto cestou získal kraj jen 115 nových obyvatel. V Libereckém kraji zemřelo za devět měsíců letošního roku 3 625 lidí, i když je to o téměř pětinu méně než ve stejném období loňského roku, stále je to víc zemřelých než v letech před pandemií. Důvodem může být i koronavirus.

Podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví (MZ) podlehlo letos v kraji do konce září komplikacím spojeným s koronavirem 178 lidí, loni jich ale do září bylo 842, to je téměř pětkrát víc, předloni bylo takových případů jen deset. Podle údajů ČSÚ umíralo v kraji v předchozích deseti letech před pandemií za stejné období v průměru kolem 3 354 lidí.

Porodnost letos nebyla vysoká

Přirozený úbytek nedokázala zmírnit ani porodnost. Od ledna do konce září letošního roku přišlo v Libereckém kraji na svět jen 2 997 dětí, to je o 346 méně než ve stejném období loňského roku. Podle statistik jde o nejnižší počet narozených dětí od roku 2010. V průměru se v Libereckém kraji v posledních deseti letech před koronavirovou pandemií narodilo za devět měsíců roku 3 543 dětí, pod hranici 3 000 se počet dětí nikdy nedostal.

Obyvatel podle statistik ubylo v polovině krajů, přírůstek zaznamenaly Praha, střední Čechy, Jihočeský, Plzeňský a Pardubický kraj, Vysočina a také jižní Morava. V Libereckém kraji nepomohla úbytek obyvatel do konce září výrazněji zmírnit ani migrace. Do kraje se sice přistěhovalo 3 921 lidí, 3 806 jich ale z kraje odešlo. Kraj tak stěhováním získal jen 115 nových obyvatel. Před rokem byl přírůstek stěhováním podstatně vyšší - do kraje za devět měsíců přišlo o 796 lidí víc, než jich odešlo.

V souvislosti s válkou na Ukrajině v kraji přibylo Ukrajinců. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci loňského roku 8 294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v regionu. Na konci září jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 25 275, to je téměř 61 procent všech hlášených cizinců, kterých bylo na konci 3. čtvrtletí v kraji 41 629. Podle ČSÚ získalo do konce září v kraji pobytové oprávnění v souvislosti s válkou na Ukrajině 16 766 lidí, přes 64 procent jsou ženy.

Výrazně přibylo sňatků

V letošním roce do manželství vstoupilo v kraji do konce září 1 947 párů, zhruba o 17 procent víc než loni. Je to jeden z nejvyšších počtů od roku 2010, důvodem budou zřejmě zajímavá data, ale i koronavirová omezení, kvůli nimž svateb v minulých dvou letech výrazně ubylo. V předchozích deseti letech před covidem uzavíralo od ledna do konce září v kraji sňatek v průměru 1 768 párů, rekordní byl rok 2018, kdy do manželství vstoupilo 2 029 párů.

Výrazně méně bylo letos rozvodů, soudy v Libereckém kraji ukončily za devět měsíců roku 617 manželství, je to nejnižší počet rozvodů od roku 2010. Loni bylo ukončených manželství 728, to je o 111 víc. V dobách před pandemií rozvedly za stejné období soudy každoročně v průměru kolem 898 manželství. Pod 800 se podle údajů ČSÚ dostal počet rozvodů v kraji kromě posledních tří let jenom v roce 2018.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Mocňák | Zdroj ČSÚ

Štítky ČR, demografie, 3. čtvrtletí, ČSÚ, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji žilo koncem září 437 057 lidí, o 513 méně než na začátku roku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.