Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Krajští hasiči mají nově ve vozovém parku čtyřkolku a šestikolku. Pomohou jim překonat těžko přístupný terén

Profesionální hasiči Libereckého kraje se mohou opět radovat z přírůstků do vozového parku. V listopadu přibyly cisternové automobilové stříkačky, v prosinci rozšířily řady čtyřkolka a šestikolka. Tato vozidla dosud krajský hasičský záchranný sbor neměl k dispozici, jedná se proto o velkou novinku, která jeho příslušníkům pomůže dostat se i do hůře přístupných míst.

Předčasná vánoční nadílka byla na stanici předána 15. prosince za účasti ředitele HZS LK Jana Hadrbolce. Pořizovací cena za oba vozy činila 3 074 435 korun, hasiči je získali díky Libereckému kraji.  „Nová technika bude sloužit při řešení mimořádných událostí v těžko dostupných oblastech, jako jsou lesní a skalnaté terény. Díky vybavení sněžnými pásy a sněhovou radlicí budou moci hasiči čtyřkolku a šestikolku použít i v zimě,“ uvedla v tiskvé zprávě mluvčí HZS LK Jaroslava Benešová.

Šestikolku bude využívat hlavně lezecká skupina ze stanice HZS Liberec. „Za zmínku stojí, že vozidlo disponuje odnímatelným tažným zařízením a umožňuje přepravu záchranářských nosítek typu Spencer – díky kterým budou mít hasiči možnost transportu pacienta z místa zásahu ke zdravotníkům,“ sdělila Benešová.

Čtyřkolku budou zase využívat profesionální hasiči ze stanice v Tanvaldu. „Přídavné hasicí zařízení je vybaveno nádrží na vodu o objemu 300 litrů. Hasiči tak příslušenství vozidla budou moci využít třeba pro transport vody v náročném terénu při řešení mimořádných událostí, například při lesním požáru v nedostupném terénu,“ popsala mluvčí hasičů.

Mezi speciální vybavení patří i nezávislé topení. Přepravovaná voda k hašení požáru tak v zimě nezamrzne, v létě je pak možné střechu a přídavné topení demontovat. „Součástí dodávky jsou kromě samotné techniky i přepravní prostředky – přívěsy – které umožní techniku dopravit ze stanice na místo zásahu, například za velitelskými vozidly či za cisternovými automobilovými stříkačkami,“ dodala Benešová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký kraj, hasiči, zásah, záchrana, vozidla, vybavení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští hasiči mají nově ve vozovém parku čtyřkolku a šestikolku. Pomohou jim překonat těžko přístupný terén  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.