Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město vyzývá majitele domů, aby se napojili k připravovaným kanalizacím

Hned ve třech částech Liberce se začne v tomto roce s výstavbou nového kanalizačního řadu. Kanalizace se plánuje na Františkově, v Harcově a ve Volgogradské ulici. Město vyzývá majitele zdejších domů, aby je k plánované kanalizaci připojili.

„Vyzvali jsme občany dopisem k připojení, ale vyzýváme je i takto veřejně. V roce 2023 budou hned tři velké stavby na různých místech města a bylo by dobré, pokud by připojili i své domy, když bude vše rozkopané,“ objasnil náměstek pro technickou správu Jiří Šolc (nez. za ANO).

V tomto roce například bude dodělaná druhá polovina kanalizace ve Volgogradské ulici. Vloni byly vybudované přípojky na jedné straně ulice, letos je v plánu dokončit druhou část. „Komplikací je zde Janovodolský potok, který teče prostředkem ulice. Páteřní řad je na jedné straně za potokem a domy před potokem. Dlouze jsme tady získávali povolení od správce toku Povodí Labe, aby nám umožnil čtrnáctkrát potok překopat, rozebrat koryto, položit trubky a zase koryto zazdít zpět. Bylo by dobré nyní udělat vše najednou a ne například za dva roky kopat znova, že si někdo vzpomene, že chce připojit,“ popsal náměstek. V této lokalitě jde o připojení zhruba dvacítky domů. Jde o investici města za zhruba 8 milionů korun.

V plánu je rovněž odkanalizování části Harcova, konkrétně v křižovatce Kadlická a Lukášovská. Zde je v plánu velká investice za zhruba 30 milionů, do níž se zapojí město, Severočeské vodovody a kanalizace a developer, který bude stavět nové bydlení na Kunratické. Město chce v tomto případě získat i dotaci od Státního fondu životního prostředí, i proto je potřeba přesně vědět, kdo všechno se tady bude napojovat. V této lokalitě se to týká zhruba 40 domů.

„Odkanalizování oblasti Harcova i čističky odpadních vod, které už jsou u domů, hodně pomohou ve vyčištění vodoteče, která se napojuje na Jizerský potok a pomůže to rovněž ke zlepšení kvality vody v přehradě,“ poznamenal náměstek Petr Židek (ODS).

Třetí oblastí, kde se bude v roce 2023 dělat kanalizace je Františkov, v rámci nově budované silnice k bývalé slévárně Ostašov ve Švermově ulici, od křižovatky od Svedu. Kanalizace by výhledově měla pomoci k odkanalizování Karlinek. „Tuto stavbu hradí společnost Finapra, která revitalizuje brownfield Slévárny Ostašov a umožní bezplatně napojení pro místní občany,“ dodal Šolc.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kanalizace, Liberec, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Ad kanalizace.. Voda v přehradě byla bezproblémová - snad taková bude i po mnohaleté rekonstrukci přehrady..

Středa, 11. ledna 2023, 09:04Odpovědět

Město vyzývá majitele domů, aby se napojili k připravovaným kanalizacím  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.