Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O nevyužívaný kryt v České Lípě má zájem město, kraj ho chce dát muzeu

Česká Lípa má zájem o nevyužívaný kryt civilní ochrany na sídlišti Sever. Liberecký kraj ho chce předat českolipskému muzeu, které plánuje prostor dočasně využít jako depozitář a později pro vybudování expozice věnované novodobým dějinám.

V současnosti by ale měla města i stát myslet především na obranyschopnost, a objektů a míst, která se dají využít v krizových situacích, není ve městech mnoho, řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Kryt na sídlišti Sever bude sloužit českolipskému muzeu jako depozitář po dobu rekonstrukce takzvaného červeného zámečku, kde má dnes sbírky uložené. „Pokud nebude mít muzeum pro kryt po dokončení rekonstrukce využití, tak je tu otevřený prostor pro jednání o převodu krytu na město Česká Lípa. Máme z pohledu muzea nějaké záměry, budeme je vyhodnocovat, ale není to věc, která by byla úplně uzavřená," řekl v reakci na vyjádření Volfové hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle hejtmana byl kryt v minulosti vybudován v naprostém utajení pro případnou ochranu vedení českolipského okresního národního výboru, nebyl určený pro obyvatele sídliště a je poměrně malý. Kraj ho získal bezúplatně od státu. „My jsme tam v minulosti zvažovali vybudovat záložní pracoviště krajského krizového štábu, ale vzhledem k velikosti a nutnosti investic jsme se nakonec rozhodli, že ho nebudeme pro krizové účely využívat," dodal hejtman.

Podle Volfové ve městě podobných prostorů mnoho není, a když začala ruská invaze na Ukrajině, lidé se obraceli na vedení radnice s dotazy, jestli město nějaké kryty pro případ útoku má. „Ten kryt není velký, ale pro nějakou rychlou pomoc by sloužit mohl. Dnes se staví rodinné domy bez podsklepení, i bytové domy bez podsklepení, takže určitě není od věci, aby každé město něco takového mělo," řekla českolipská starostka.

Převod krytu v hodnotě 770.000 korun na Vlastivědné muzeum a galerii Česká Lípa schválilo v závěru loňského roku krajské zastupitelstvo. Pro uložení muzejních sbírek by měl objekt sloužit zhruba pět let. Podle ředitele muzea Zdeňka Vitáčka by ho pak muzeum chtělo proměnit v expozici. „Naším cílem je vybudovat zde zcela novou stálou expozici nových dějin období let 1945 až 1990 s důrazem na téma takzvané studené války na Českolipsku," doplnil Vitáček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky ČR, správa, historie, Liberecký, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

O dnešním stavu,21.1.23 na U radiu 3 minuty Martina Kociánová o nové totalitě vládnoucí mafie, viru a dezinformacích'vlády. Osobní kryt/sklep nabízí firma, vědět bude Šándor.

Sobota, 21. ledna 2023, 11:22Odpovědět

O nevyužívaný kryt v České Lípě má zájem město, kraj ho chce dát muzeu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.