Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pohřební služby, které zajišťuje město Liberec, od února o něco podraží

Město přistoupilo od 1. února k úpravám ceníku pohřebních služeb, které nabízí v rámci libereckého krematoria. Město jej má ve své správě od července 2018 a navýšením cen reaguje na patnáctiprocentní inflační nárůst cen materiálů a zvýšení poplatků za energie.

„Naše krematorium je vedeno dobře, má dobré výsledky a výnos z krematoria pokrývá péči o všechny hřbitovy ve městě. Samozřejmě nemůžeme zavírat oči před realitou zdražení energií, nicméně daří se nám tento nárůst promítnout do nového ceníku ještě únosným způsobem,“ komentuje náměstek primátora pro technickou správu a informační technologie Jiří Šolc.

Nový ceník je ke stažení na webových stránkách města nebo na webu www.pohrebvliberci.cz

Od července 2018 město v prvních letech výrazně investovalo zejména do budovy krematoria, konkrétně do rekonstrukce střechy, komínů, interiéru budovy a navrácení původní architektonické podoby malé obřadní síně do doby vzniku v polovině sedmdesátých let.  V nezbytném rozsahu i do technologií jako jsou chladící a mrazící zařízení a opravy kremačních pecí, které byly, po převzetí zpět pod město, ve velmi špatném stavu po dlouhodobě zanedbané údržbě.

V roce 2022 město pořídilo nové pohřební vozidlo za 1,4 milionu korun. „Na hřbitovech se pokračovalo v opravách centrálních křížů v Horním Růžodole a v Ruprechticích za 180 000 korun. Dále se prováděly prořezy korun vzrostlých stromů na hřbitovech ve Vesci a v Ruprechticích a další nové výsadby celkem za 400 00 koroun. Opravy hřbitovní zdi v Ruprechticích stály 120 000 korun. Opravy kremačního zařízení přišly na 400 tisíc,“ přiblížila mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

V postupných opravách se bude pokračovat i nadále. „Investovat budeme například do zvedacího zařízení katafalku, které je historické a již ve vysokém stupni opotřebení. Jeho úprava proběhne počátkem roku 2023 a připravujeme se postupně také na výměnu kremačních pecí,“ dodal Šolc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky krematorium, Liberec, hřbitov, oprava, zdražení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohřební služby, které zajišťuje město Liberec, od února o něco podraží  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.