Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slavná Panská skála z Pyšné princezny se ulamuje, je částečně uzavřena

Jedna z nejslavnějších filmových skal v Česku se drolí. Panská skála v Kamenickém Šenově, která je vyhledávaným turistickým cílem i proto, že se tady natáčela legendární pohádka Pyšná princezna, musela být částečně pro veřejnost uzavřena.

K těmto stavům čas od času dochází, je to skála. Jak byla v poslední době silná námraza, začaly se části utrhávat. Všimli si toho místní a pak nám dali vědět i návštěvníci, tak jsme kvůli bezpečnosti omezili vstup k Panské sále,“ popsal situaci starosta Kamenického Šenova Martin Bártl.

Stav skály, která je národní přírodní památkou, nyní řeší CHKO České středohoří a v nejbližších dnech by mělo dojít ke stržení uvolněných částí skály, konkrétně několika vychýlených čedičových sloupků.

„Geolog provedl místní šetření, při kterém potvrdil, že u přibližně 10-15 sloupků je reálná možnost pádu. Jedná se o přirozený proces zvětrávání skály. V zimním počasí, kdy se střídá mráz a teplota nad nulou, do puklin nateče voda, zmrzne a led odtlačí sloupky od sebe. Město na Panské skále instalovalo cedule s informacemi o nebezpečí pádů sloupků. V současné době se řeší odstranění sloupků, které hrozí pádem,“ potvrdil Ondřej Nitsch z Českého středohoří – Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Návštěvníci by proto měli být při návštěvě přírodní památky opatrní a nevstupovat na místa označená informačními tabulemi do té doby, než budou uvolněné části odstraněny. K tomu by mohlo dojít příští týden.

„Lidé k Panské skále přijíždí neustále, ať je léto nebo zima. Každý den se jich tam zastaví desítky. Místo je otevřené, dobře viditelné a je u něj velké parkoviště, a tak to k zastavení láká. Žádáme návštěvníky, aby na skály nelezli, i kvůli svému bezpečí i proto, aby se dál neničily,“ dodal starosta Bártl.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Region České Švýcarsko

Štítky Panská skála, Pyšná princezna, skála, Kamenický Šenov, Česko, České středohoří, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavná Panská skála z Pyšné princezny se ulamuje, je částečně uzavřena  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.