Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V kraji schází přes dvě stovky policistů, nové se daří získávat ve školách

V Libereckém kraji chybí 231 policistů, z nových uchazečů uspěje zhruba čtvrtina. A přilákat nové zájemce o službu v uniformě se daří jen obtížně. I proto přikročila Policie ČR ke slučování služeben, aby byla schopna zajistit čtyřiadvacetihodinovou službu. Služebny neopouští, ale slučují se do společných hlídek.

„U policie nemůže pracovat každý. Z lidí, kteří by mohli a chtěli pracovat u policie, si vybíráme. Ještě před časem byly silné očníky a více zájemců, nyní tomu tak už není,“ uvedl krajský ředitel policie Libor Špráchal.    

Jen vloni projevilo o práci u policie zájem 279 uchazečů, z nich bylo přijato jen 79. Téměř šedesát procent odmítnutých neprošlo psychologickým vyšetřením. „Nelze přijímat lidi s osobními problémy nebo psychicky narušené. Takový člověk nemůže se zbraní mezi lidi a jednat v krizových situacích,“ poznamenal Špráchal.

Další překážkou pro mnohé zájemce je jejich chabá fyzická zdatnost. „Fyzická připravenost je další problém. Zhruba dvacet procent populace nezvládne fyzické testy,“ doplnil náměstek ředitele krajské Policie ČR Pavel Bartoš. Objevují se i uchazeči, kteří se hlásí k policii i když mají záznam v rejstříku trestů, například vloni jich bylo třináct. I to je automaticky vyřadí.

Počty policistů v Libereckém kraji se v minulém roce snížily také díky odchodu některých k jiným složkám policie, které už ale nikdo nenahradil a devadesát osob ukončilo služební poměr, šli do důchodu nebo se už na práci u policie necítili. Celkem tak vloni ubylo v kraji 108 policistů.

Nabírat nové lidi se daří Policii ČR díky spolupráci s odbornými školami v regionu, mapují ale i studenty policejních škol. „Studenti mají možnost absolvovat týden praktické výuky a vidí v praxi všechny služby uniformované policie, procházejí jimi a zjišťují, co by mohli dělat,“ popsal Baroš.  

Nástupní plat úplného nováčka u Policie ČR je 30 tisíc hrubého, kdy po absolvování základní přípravy se mu zvýší asi o pět tisíc korun a později se dále přidávají různé příplatky. Výcvik nového policisty ale není podle ředitele otázkou několika týdnů, ale až pěti let. „Já tvrdím, že až za těch pět let je policista schopný si poradit v základních věcech,“ míní Špráchal. Policie nabízí také náborový příplatek ve výši 110 tisíc korun v Libereckém kraji.  

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny

Štítky policie, Liberecký kraj, Policie České republiky, nábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je možné si někde cvičně udělat ty psychotesty?

Úterý, 21. února 2023, 12:06Odpovědět

V kraji schází přes dvě stovky policistů, nové se daří získávat ve školách  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.