Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odborníci národního muzea zkoumají ostatky „českodubské šlechtičny“

V srpnu 2023 uplyne 20 let od nalezení románského ostatkového kříže v jednom z hrobů odkrytých v rámci průzkumu lokality v bezprostřední blízkosti Johanitské komendy v Českém Dubu. Jedná se o velmi významný nález, jehož historické pozadí je dodnes záležitostí spíše spekulací, než faktů.

Například dosud nikdo neví, kým byla žena, s níž byl románský relikviář v období vrcholného středověku pohřben. To by mohli částečně odhalit odborníci Národního muzea v Praze, kteří nyní podrobí ostatky podrobnému zkoumání.

„Pro nás jde o obrovskou událost. Trojkový rok, který je letos, je pro nás důležitý a bylo by skvělé, kdyby se podařilo zjistit o ostatcích něco nového,“ uvedla Helena Gollová, ředitelka Podještědského muzea v Českém Dubu.

U příležitosti výročí se ve spolupráci s antropologickým oddělením Národního muzea snaží českodubské muzeum najít odpovědi na otázku identity pohřbené ženy. Nedávno proto byly kosterní pozůstatky tak zvané “českodubské šlechtičny”, a spolu s ní i dalších osob pohřbených v lokalitě, odvezeny na antropologickou revizi do Prahy. Moderní technologie umožní určit celou řadu podrobností o jejím životě, jako například věk, stravu, geografický, či sociální původ a podobně. Tyto informace pak otevřou dveře případným dalším zkoumáním, například ověření příbuzenských vztahů. Jedním z možných kroků navazujících na tuto revizi by do budoucna mohla být například i forenzní rekonstrukce podoby tváře zemřelé, jaké byly provedeny u řady významných historických osobností, například u sv. Zdislavy.

„Existuje několik verzí, o koho by mohlo jít. První z nich hovoří o tom, že je to někdo u donátorů kláštera z rodu Markvartů. Druhá verze přichází s tím, že šlo o obyčejný pokus uložit něco vzácného. Jde ale o čiré spekulace, které by mohly objasnit průzkumy odborník z národního muzea. S jistotou ale můžu říci, že určitě nejde o svatou Zdislavu, i takové spekulace se objevily,“ vysvětlila ředitelka muzea.

Převzetí ostatků uložených v tumbě pod kaplí sv. Jana Křtitele v prostorách johanitské komendy se účastnil antropolog Jan Cvrček z Národního muzea v Praze a archeolog a ředitel Muzea Českého ráje v Turnově, Jan Prostředník, který se v roce 2003 na archeologických výzkumech v Českém Dubu podílel. Tehdy to na první dojem vypadalo, že jde o ostatky muže, že by mohlo jít o významného představeného kláštera. Později se ukázalo, že jsou to ostatky ženské. Dlouho pak byly uloženy v tumbě v Johanitské komendě, protože nebylo dost financí na jejich prozkoumání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Podještědské muzeum Český Dub

Štítky ostatky, historie, pátrání, Podještědské muzeum, Český Dub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci národního muzea zkoumají ostatky „českodubské šlechtičny“  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.