Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Proměna Lidových sadů je zase o něco blíž. Kraj získal státní dotaci na opravu

Avizovaná rekonstrukce Lidových sadů v Liberci bude. Liberecký kraj uspěl s žádostí o dotaci a na opravy kulturního stánku dostane dotaci od ministerstva kultury ve výši 121 milionů korun. Nyní se chystá projektová dokumentace, práce začnou v příštím roce.

„Ministerstvo kultury zveřejnilo výsledek výzvy na realizaci velkých kulturně kreativních center. Uspělo město Liberec, získalo dotaci ve výši 31 milionů korun na Linserku, druhé místo obsadily Lidové sady, žadatelem byl Liberecký kraj. Z Lidových sadů se stane hudební centrum moderního střihu,“ informovala Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně Libereckého kraje pro kulturu a cestovní ruch.

Historie Lidových sadů:

24. května 1874 otevírá liberecký restauratér Emil Sieber v místě dnešní budovy Lidových sadů novou výletní zahradní restauraci BELVEDÈRE s kapacitou 2000 míst.

1. září 1897 městská rada rozhodne, že BELVEDÈRE již nevyhovuje reprezentativnímu vzhledu této části Liberce a jejímu významu. Rozhodne tedy o odkoupení této restaurace a následné výstavbě zcela nového objektu s vyhlídkovou věží a velkým sálem.

Restaurační budova VOLKSGARTEN je 30. listopadu 1901 v 10 hodin slavnostně otevřena a uvedena do provozu. Název VOLKSGARTEN se již původně vztahoval k veřejnému parku. Po válce název VOLKSGARTEN zmizel a začalo se užívat označení Lidové sady.

V roce 1955 byla předána Ministerstvu národní obrany a stal se z ní Armádní dům, krátce nesla také název Dům osvěty.

30. prosince 1956 převzal budovu Park kultury a oddechu v Liberci, který se stal největší a zastřešující kulturní organizací města. Působil v areálu až do svého zániku 31. prosince 2000.

1. ledna 2001 se areál vrací ke svému názvu LIDOVÉ SADY a je jako kulturní a společenské centrum provozován společností Kulturní služby Liberec s.r.o.

1. července 2011 přebírá správu areálu liberecká Zoologická zahrada.

Z Národního plánu obnovy by mělo jít na uhrazení způsobilých výdajů právě oněch 121 milionů korun. Liberecký kraj se bude podílet 78 miliony na zaplacení výdajů nezpůsobilých, tedy například projektové dokumentace.

„Že jsme získali podporu z ministerstva kultury je dobrou zprávou, můžete díky ní můžeme projekt realizovat. Pokud bychom neuspěli, odložil by se tak zvaně do šuplíku a termín obnovy se oddálil. Dokumentace pro stavební povolení má být hotova do března 2023 a povolení záleží na dotčených orgánech a stavebním úřadu. Když to půjde dobře, odhaduji že bychom ho získali letos v říjnu nebo listopadu,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), krajský náměstek pro ekonomiku.

Obnova interiéru Lidových sadů má začít počátkem roku 2024. „Interiér je sice v památkově chráněné budově, ale ještě stále je notně socialistický. Obnova má být hotová na konci roku 2025,“ konstatovala Vinklátová.

V budově Lidových sadů mají vzniknout v rámci úprav stávajících učeben zkušebny pro začínající hudebníky a kapely a také nahrávací studio. Rekonstrukci čeká velký sál i malý sál – Experimentální studio. Kromě vybavení zvukovou a světelnou aparaturou a moderními technologiemi pro projekce získají tyto prostory nově řešenou vzduchotechniku, elektroniku a akustiku. Bezbariérový přístup má zajistit nový výtah. Rekonstrukce zahrne také přísálí, balkon, galerie, technickou místnost pro velký sál a rozvodnu, chodbu v prvním patře, šatny, salonek, vstupní halu či toalety. 

Odhad celkových výdajů činí 199.800.000 korun. „Předpokládaná výše nákladů vychází ze zpracovaného projektového záměru z května 2022 a následného upřesnění členy projektového týmu, zpracovateli žádosti o dotaci a zástupci liberecké zoo,“ uvedl Jiří Ulvr (Starostové pro LK), krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Počítá se také s rezervou pro případné navýšení rozpočtu po zpracování jednotlivých částí projektové dokumentace a v potaz bereme též růst cen materiálu a prací.“

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny, Zoo Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Linserku zapomeňte. Už jen za Centrum Buriana slibuju dost dlouho podat na Šolce trestní oznámení.

Úterý, 21. února 2023, 19:29Odpovědět

Tasmansky Czert

A bude se opravovat i zničený historický park vedle PKO, který si pro sebe uzurpovala zoo? A ten hnusný zablácený průchod mezi ploty, který tam po něm zbyl?

Úterý, 21. února 2023, 15:17Odpovědět

Proměna Lidových sadů je zase o něco blíž. Kraj získal státní dotaci na opravu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.