Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ulička řemesel v Turnově má zdůraznit tradici šperkařů i přilákat turisty

Turnov vytvořil nové místo upomínající na šperkařskou a kamenářskou tradici ve městě. Vybudoval tak zvanou Uličku řemesel, která zakrátko ožije svým životem. Současně by měla být i novým lákadlem pro návštěvníky města.

Ulička vznikla v samotném centru Turnova, v léta chátrající a zrakům veřejnosti ukryté pasáži pod radnicí, s vchodem z ulice A. Dvořáka. Přístupná je ale nyní i z náměstí od kostela a při jejím procházení se návštěvníkům nabízí nevšední pohledy. Přestavba pasáže přišla zhruba na 17 milionů korun.

„Nyní nás čeká kolaudační řízení a pak už nic nebrání tomu, aby ulička ožila a zvala k návštěvě,“ uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Ulička řemesel vznikla podle návrhu architekta Václava Hájka, v místech, s nimiž si město dlouho nevědělo rady. Objekty zde původně stojící chátraly a už od brzkých 90. let se objevovaly různé nápady na to, co s prostorem udělat. Jednou se zvažovalo domy zbourat a udělat parkoviště, jindy přišel nápad postavit tady služebnu městské policie. „Prostor v žalostném stavu jsme zdědili a zvažovali dlouho, co s ním. Nejprve vznikla jedna studie z pera architekta Václava Hájka a když už byla téměř schválená, přišel on sám s druhou variantou, s níž byl více spokojený a podle té se nakonec budovalo,“ popsal starosta.

V prostoru jsou čtyři krámky, které už mají nové nájemkyně, které vzešly z výběrového řízení. Všechny jsou to řemeslnice – šperkařka věnující se rytectví či výrobě z drahých kovů, další obchůdek obsadí tvůrci svítidel a porcelánových šperků, modelové krejčovství nebo obuvnice. „Chceme, aby zde lidé nejen poznávali řemesla, ale aby byl prostor i sdíleným, pro komunitní akce a setkávání lidí a i všechny nájemkyně jsou tomu nakloněné a už nyní plánují společně například tvořit,“ přiblížil Hocke.

Vytvořením uličky se v Turnově snažili navázat na předválečný projekt Turnovské dílo. Cílem Turnovského díla bylo prezentovat výtvarné umělce rodáky a krajany z Turnovska a také soustavně a trvale lidi vychovávat směrem ke kultuře a místní tradici. Vedle výstav pořádalo Turnovské dílo přednášky, exkurze, zakupovalo umělecká díla mající vztah k regionu pro muzejní galerii. A především díky této činnosti se může turnovské muzeum v současnosti chlubit rozsáhlou sbírkou uměleckých děl vztahujících se k našemu regionu.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Hocke

Štítky Turnov, řemeslo, tradice, šperk, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulička řemesel v Turnově má zdůraznit tradici šperkařů i přilákat turisty  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.