Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Soud začal projednávat případ chlapce, který utonul na táboře v Českém Dubu

U libereckého Okresního soudu ve středu 22. února začalo projednávání nešťastné události, ke které došlo v červenci roku 2020 na letním táboře v Českém Dubu. Ve zdejším koupališti utonul šestiletý chlapec. Z usmrcení z nedbalosti viní v souvislosti s tím státní zástupce Tomáše M., který byl zástupcem hlavního vedoucího tábora. Hrozí mu za to trest odnětí svobody od jednoho roku do šesti let. Obžalovaný dnes před soudem formou písemné výpovědi vyjádřil lítost na tím, co se stalo, svou vinu ale neshledal v tak velkém rozsahu, jak popsal státní zástupce.

„Společně s vedoucími a praktikanty a šedesáti dětmi se přesunul na koupaliště, ale nezajistil dostatečný dozor nad těmito dětmi, ani dodržování táborových pravidel a bezpečnosti při koupání, Neseznámil se s podmínkami na koupališti, vymezením prostor pro plavce a neplavce a sám nevěnoval dětem dostatečnou pozornost a čas trávil na terase kiosku, kde popíjel pivo. V této době docházelo v koupališti k tonutí nezletilého,“ přednesl mimo jiné státní zástupce ve svém obvinění.

Chlapec zemřel v době, kdy měl obviněný Tomáš M. zodpovědnost za vedení tábora. Onoho červencové odpoledne se vypravili táborníci poprvé od začátku tábora společně na koupaliště do Českého Dubu. Domluvili se ještě v táboře na změně programu, nicméně hlavnímu vedoucímu tábora to nikdo nesdělil. Ten totiž odjel s jedním z dětí do liberecké nemocnice a vedením tábora pověřil svého zástupce, Tomáše M. „Byl jsem zástupcem hlavního vedoucího tábora, ale zastupoval jsem ho hlavně v provozních věcech,“ hájil se obviněný u soudu.

Hlavní vedoucí tábora před soudem řekl, že mu o změně programu a plánu jít na koupaliště nikdo nedal vědět a podivoval se nad tím, že šel k vodě celý tábor společně. On by prý pustil na koupaliště maximálně tři oddíly. V táboře navíc byly k dispozici pomůcky pro neplavce, jako křidýlka nebo čepice pro rozlišení dětí, ale ty si sebou táborníci nevzali. Podle výpovědí u soudu bylo zřejmé, že koupání nikdo neorganizoval a vše bylo v režii jednotlivých vedoucích oddílů či praktikantů.  

Chlapcovo bezvládné tělo plující na hladině objevily dívky ze staršího oddílu, které ho také vytáhly z vody a mezi prvními mu poskytovaly první pomoc. Hoch byl letecky transportován do pražského Motola, kde ale přes veškerou péči lékařů na následky tonutí zemřel.

Soudkyně také přečetla v síni několik výpovědí svědků z koupaliště. V těch se návštěvníci pozastavovali nad tím, že se děti koupaly na straně koupaliště, kde je až třímetrová hloubka. Navíc si všimli toho, že vedoucí seděli u kiosku na terase a na místo, kde se děti koupou, neměli dostatečný výhled. „Až když přiběhla dívka a něco vedoucím u stolu říkala, jeden z nich se prudce zvedl a se slovy „Do prdele“, utíkal směrem ke koupališti, kde byly děti z tábora,“ uvedl svědek. Jiný vypověděl, že to na pohled vypadalo, že se děti koupou bez dozoru.

Bezvládné tělo vylovily děti

Zazněly i čtené výpovědi dětí, z nichž rovněž vyplynuly totožné informace. Podle jednoho z táborníků si děti hrály ve vodě na černém nafukovacím kruhu a různě s ním houpali a pošťuchovali se. Tehdy utonulého chlapce viděl na kruhu, později jej už nespatřil. Zahlédl ho plout na hadině, stejně i další děti, avšak myslely si, že to jen hraje. Teprve starší dívky chlapcovo tělo z vody o něco později vytáhly a zavolaly vedoucí a zdravotnici, které začaly s jeho oživováním. I přesto, že se chlapce snažili následně oživit i zdravotníci a později lékaři v Motole, nebylo mu už pomoci.

Pozůstalí se připojili k soudnímu jednání s žádostí o náhradu škody, stejně jako Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Prarodiče utonulého chlapce, kteří byli jeho pěstouny, žádají každý milion korun za duševní útrapy spojené s jeho smrtí. O chlapce se starali téměř od narození, když soud zbavil jeho matku rodičovských práv. Chlapeček měl jít po prázdninách do školy a na tábor se vypravil poprvé. VZP žádá náhradu škody ve výši 274 306 korun a úrok z prodlení.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky soud, utonulý, Český Dub, Liberec, trest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud začal projednávat případ chlapce, který utonul na táboře v Českém Dubu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.