Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci začal soud se skupinou, která prodávala marihuanu i do Anglie

Čtením obžaloby začal začátkem týdne v Liberci soud s organizovanou skupinou z Českolipska, která ve velkém pěstovala a prodávala marihuanu. Značná část produkce směřovala do Velké Británie a Irska. Z obžaloby vyplynulo, že tam skupina poslala minimálně kilogramy konopí, za něž získala minimálně miliony koruny. Obžalováno je osm lidí, přímo na pašování konopí do zahraničí se podíleli dva z nich. Jim hrozí tresty od deseti do 18 let. Obžalovaní přímo zapojení do pašování drog budou vypovídat nejdříve ve středu, kdy bude soud pokračovat.

Marihuanu skupina podle poznatků policie pašovala do Velké Británie dlouhodobě, obžaloba se týká zhruba ročního období od konce ledna 2021. Podle obžaloby skupina za tu dobu minimálně ve zhruba 60 případech odeslala zásilku s drogou do ciziny nebo přijala peníze za ně.

Za hlavního organizátora skupiny policie označila devětatřicetiletého Jana Hlavačíka. Konopí do Británie či Irska posílal podle obžaloby pod falešnými jmény dvaatřicetiletý Filip Oppelt prostřednictvím nadnárodních přepravních společností z různých míst Českolipska nebo z Mladé Boleslavi. Zásilky od něj byly podle obžaloby deklarované jako kuchyňské potřeby, kdy drogy byly ukryté buď v chlebnících nebo odpadkových koších.

„Zásilky obsahující konopí nebyly stejné. Zásilky, které byly zajištěné, tak se množství konopí pohybovalo od 200 gramů po jeden kilogram," uvedla státní zástupkyně Petra Pazderková. Hodnota zásilek se vývozem násobila a na území Británie dosahovala kolem 20 britských liber (zhruba 580 korun) za jeden gram sušiny marihuany. Zásilky směřovaly na různá místa v Británii a Irsku. Z obžaloby vyplynulo, že skutečná identita většiny příjemců je neznámá, v souvislosti s tím případem je v Británii stíhaný jediný člověk, a to Keiran Lynch.

Peníze za drogy dostávala skupina zpět také prostřednictvím zásilek posílaných přes přepravní společnosti. Ukryté byly v reproduktorech a i jejich výše se lišila. V několika zajištěných zásilkách bylo od 4700 do 10.000 eur (cca 110.000 až 230.000 Kč). Peníze nejčastěji v Čechách přebírala pod smyšlenými jmény obžalovaná Oppeltova přítelkyně, dvaatřicetiletá Ivana Pavlíčková. Podle obžaloby skupina drogy získávala z několika svých pěstíren na Českolipsku nebo je kupovala od jiných domácích drogových pěstitelů.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Británie, soud, drogy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci začal soud se skupinou, která prodávala marihuanu i do Anglie  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.