Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud v Liberci uložil dvěma pašerákům konopí do Británie 10,5 a 11,5 roku vězení

Soud v Liberci dnes uložil tresty 10,5 a 11,5 roku vězení dvěma obžalovaným mužům z Českolipska, kteří pašovali ve velkém marihuanu z Česka do Velké Británie a Irska. Oba vinu doznali, hrozilo jim až 18 let vězení. Z obžaloby vyplynulo, že do Británie museli poslat minimálně kilogramy konopí, za něž získali nejméně miliony koruny. Přesnou výši policie nezjistila.

Soud se pašováním marihuany zabýval v kauze s drogovými delikty a bezmála pětimilionového úvěrového podvodu. V případu bylo obžalováno osm lidí. Rozsudek dnes kromě dvou pašeráků vyslechli i další tři obžalovaní, kteří pěstovali, kupovali i prodávali v Česku marihuanu. Také oni vinu doznali a soud jim uložil šestileté tresty vězení a k tomu peněžité tresty 150.000 nebo 210.000 korun.

Marihuanu organizovaná skupina podle poznatků policie pašovala do Británie dlouhodobě. Obžaloba se týkala asi ročního období od konce ledna 2021 a zhruba 60 zásilek obsahujících drogy nebo peníze za ně.

Organizování vývozu konopí do ciziny měl podle rozsudku na starost devětatřicetiletý Jan Hlavačík, jemuž soud uložil trest 11,5 roku vězení. O rok nižší trest dostal dvaatřicetiletý Filip Oppelt, jehož Hlavačík úkoloval. Konopí do Británie dostávali pašeráci prostřednictvím nadnárodních přepravních společnosti, které netušily, že přepravují drogy. Pašeráci marihuanu ukrývali v chlebnících nebo odpadkových koších a zasílané zboží označovali jako kuchyňské. V jedné zásilce byl až kilogram konopí.

Zásilky obsahující drogy posílal do ciziny Oppelt pod falešnými jmény z různých míst Českolipska nebo z Mladé Boleslavi. Skutečnou identitu příjemců v Británii se při vyšetřování nepodařilo zjistit. V souvislosti s tímto případem je v Británii stíhaný jediný člověk, a to Keiran Lynch.

Opačným směrem, tedy do Česka, putovaly zásilky s penězi, jež byly ukryté v reproduktorech. V několika zajištěných zásilkách bylo od 4700 do 10.000 eur (cca 110.000 až 230.000 Kč). Zásilky přebíral Oppelt nebo jeho družka či jeho matka, opět pod smyšlenými jmény.

Drogy získávali pašeráci z několika svých pěstíren na Českolipsku nebo je kupovali od jiných domácích pěstitelů konopí. Přímo v tomto případě byli stíhaní tři, pětapadesátiletý Jan Mrkvička a jeho dva synové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK

Štítky ČR, Británie, soud, drogy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci uložil dvěma pašerákům konopí do Británie 10,5 a 11,5 roku vězení  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.