Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vodní záchranáři u přehrady v Jablonci budou mít základnu v buňkách

Vodní záchranná služba u jablonecké přehrady bude fungovat i letošní sezónu. Její zástupci se domluvili s městem na novém zázemí, poté, co jim vypršela nájemní smlouva u bývalých Slunečních lázních. Základnu budou mít v létě v buňkách na Tajvanu.

Než získají záchranáři stabilní základnu, najdou zázemí v mobilních buňkách na břehu Tajvanu v těsném sousedství s loděnicí TJ Delfín. Pronájem buněk ve výši 100 tisíc korun za sezonu zaplatí město Jablonec.

„O přítomnost vodních záchranářů u nádrže Mšeno v průběhu letní sezóny samozřejmě stojíme. Proto jsme okamžitě, jak jsem se dozvěděli, že dostali výpověď z dosavadního zázemí, začali jednat o náhradním prostoru,“ říká jablonecký náměstek primátora pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík (Piráti).

Jednání zástupců záchranářů a města trvala několik měsíců. Záchranáři preferovali pozemek po shořelých Slunečních lázních, město zase břeh na Tajvanu.

„Na Tajvanu ve zděných toaletách má VZS už nyní sklad i vyčleněné sociální zařízení. Na břehu vedle loděnice TJ Delfín proto umístíme pronajaté buňky, v nichž bude sklad, denní místnost pro služby a místo pro poskytnutí zdravotní pomoci,“ připomněl náměstek s tím, že město sice definitivně nezavrhlo rozpracovanou verzi nového zázemí pod restaurací Volt, přednost však dává zařazení stanice do areálu nových Slunečních lázní, na jejichž projektu se nyní bude pracovat.   

Profesionální službu zajišťuje Vodní záchranná služba Jablonec nad Nisou již od roku 2008, před tím zde pomáhali dobrovolníci ve svém volném čase a z vlastní vůle. Celých patnáct let se nedočkali vodní záchranáři profesionálního zázemí.

„V provizorních podmínkách jsou již 15 let. Minulé vedení města nechalo svou nečinností propadnout 5 let trvající několikamilionovou dotaci na stavbu nové stanice první pomoci. Letos už záchranáři ani nemají možnost být v provizorních prostorách na Tajvanu. Bylo by smutné, kdyby měli Jablonečané po tolika letech přijít o profesionální zajištění našeho Jabloneckého moře. Každý lidský život se počítá a na přehradě jich už bylo za těch pár let zachráněno desítky,“ okomentoval koncem února letošního roku stávající situaci předseda VZS Jablonec Jakub Mottl.  

Po březnové valné hromadě, kde se zástupci záchranářů z městem dohodli na následujících krocích, tak snad konečně směřuje situace k tomu, že se svého zázemí dočkají.

Ohodnoť článek

Foto VZS Jablonec nad Nisou

Štítky přehrada, Jablonec nad Nisou, vodní záchranná služba, sezona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní záchranáři u přehrady v Jablonci budou mít základnu v buňkách  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.