Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Veterináři odhalili v centru Liberce množírnu koček, chovateli odebrali 23 zvířat

Inspektoři Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj (KVS) odhalili v bytě v centru Liberce množírnu koček. V naprosto nevyhovujících podmínkách tam chovali 23 koček různého stáří a pohlaví. Opakované kontroly se pak zúčastnila i policie a zástupce libereckého magistrátu a za jejich asistence byla zvířata chovateli odebrána a přemístěna do předběžné náhradní péče, chovateli hrozí až milionová pokuta.

O případu informoval zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Majer. „Celý byt byl velmi zanedbaný, výrazně zapáchal po výkalech a čpavku. Nebyl zde jediný kočičí záchod, chyběly pomůcky k uspokojení etologických potřeb zvířat jako jsou škrabadla a hračky, kočky se neměly kde ukrýt. Na podlaze bytu byly odpadky, obaly od jídel, plastové lahve, špinavé nádobí a mezi tím značné množstvím kočičích výkalů," popsal byt mluvčí SVS. Chovatelé podle něj s inspektory nespolupracovali. „Neodpovídali na otázky, odmítali inspektory vpustit do všech místností bytu, mlžili o počtu chovaných koček," dodal.

Při kontrole našli inspektoři 23 zvířat, z toho sedm kocourů a 16 koček různého stáří, z toho minimálně tři kočky byly březí. „Žádný z jedinců nebyl vykastrovaný, takže mohlo docházet i k příbuzenské plemenitbě," doplnil Majer. Inspektoři krajské veterinární správy podle něj zjistili nejen porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, ale také vyhlášky o ochraně psů a koček v chovu za účelem rozmnožování.

Všechna zvířata byla na základě návrhu magistrátu umístěna do dvou útulků. S chovateli zahájil liberecký magistrát správní řízení, ve kterém může za spáchané přestupky uložit pokutu až do jednoho milionu korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SVS Liberecký kraj

Štítky ČR, chov, správa, SVS, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Pražák

Skoro neuvěřitelné. Někteří lidé (zrůdy) by neměli mít ani rybičky.

Čtvrtek, 23. března 2023, 09:06Odpovědět

Veterináři odhalili v centru Liberce množírnu koček, chovateli odebrali 23 zvířat  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.