Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jablonci mají jasno. Pošta zavře Kokonín i Šumavu. Petice nepomohla

Už i v Jablonci nad Nisou mají jasno o počtu uzavření poboček České pošty. Ač se primátor města ohradil dopisem proti plánovanému ukončení činnosti poboček na Šumavě a v Kokoníně, nebylo to nic platné. Obě končí k poslednímu červnovému dni, tak jako stovky dalších po celé zemi.

Zejména uzavření pobočky v Kokoníně rozhněvalo řadu Jablonečanů, jde totiž o pobočku, která je celkem daleko od centra, a navíc je spádová pro okolí, například Maršovice.

„Zejména pro starší lidi bude každá návštěva pošty skoro celodenní výpravou, pokud budou muset jezdit na hlavní poštu do Jablonce. Přijde mi, že o tomhle vůbec nikdo nepřemýšlel, když vybíral, co zrušit,“ zlobí se Jaroslava Palová, jejíž starší rodiče bydlí v Kokoníně. Spolek Kokonín dokonce zorganizoval pro zachování pobočky i petici, pod kterou se podepsalo přes 150 lidí. Podle všeho ale k petici zástupci pošty nepřihlíželi.

O rozhodnutí uzavřít pobočky ve Vysoké ulici a v Kokoníně informovali zástupci České pošty vedení města na začátku tohoto týdne. Manažerka pošty Severovýchod potvrdila jejich uzavření k 1. červenci, personál ale propouštěn nebude a najdou uplatnění jinde. Dojde i k posílení roznosu i obsazenosti přepážek na hlavní poště v Liberecké ulici.

Podle vyjádření manažerky interní poštovní sítě Česká pošta počítá jak s posílením roznosu v případě důchodů, aby si senioři nemuseli pro důchod na poštu, ale aby jim ho doručovatelé přinesli domů, tak s obsazením všech přepážek na hlavní jablonecké poště a dalších pobočkách v Jablonci dle potřeby. Na poštu se také lidé mohou objednávat online, podobně jako na úřady. Centrum sociálních služeb v Jablonci nabízí v souvislosti s tím kurzy pro seniory, pro zvýšení počítačové gramotnosti a orientace v online prostředí.

„S rozvojem postupné digitalizace státu, datových schránek, a vlivem online komunikace přirozeně klesá poptávka po tradičních poštovních službách. Digitalizace je potřeba, voláme po ní všichni, a je jasné, že v tom procesu bude docházet ke zlomovým momentům, jako je rušení poboček pošty, které budou zpočátku nepříjemné,“ rozumí primátor Miloš Vele (ODS) tlaku České pošty na optimalizaci sítě, ale zároveň dodává, že nepovažuje za příliš šťastný způsob, jakým se veřejnost a také představitelé obcí o uzavírání poboček dozvěděli.

Schůzka v tomto týdnu byla totiž prvním osobním jednáním zástupce České pošty s vedením města, které se týkalo rušení poboček. Manažerka interní poštovní sítě primátorovi Miloši Velemu, starostovi Maršovic Jiřímu Ouhrabkovi a poslanci Petru Beitlovi předložila data, na jejichž základě bylo rozhodnuto o uzavření pošty ve Vysoké ulici a v Kokoníně. Parametry pro redukci stanovil Český telekomunikační úřad, a tak města nemají téměř žádnou šanci rozhodnutí změnit.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny

Štítky pobočky, rušení, Česká pošta, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

No a ona petice někdy k něčemu pomohla ? Stát se dneska s lidmi vůbec nebaví ! Nadávalo se na komunisty že mají lidi u zadnice a současné vlády jsou ještě horší než komunisti ! Stát utrácí miliardy a pak tady důchodcům budou brát peníze a obyčejným lidem budou zavírat pošty v místech, kde lišky dávají dobrou noc ! Je tohle normální ? Opravu nepochopím tento stát !

Čtvrtek, 20. dubna 2023, 11:50Odpovědět

V Jablonci mají jasno. Pošta zavře Kokonín i Šumavu. Petice nepomohla  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.