Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj chce nakoupit 34 elektromobilů pro úřad i příspěvkové organizace

Liberecký kraj plánuje velkou investici do elektromobility, pro úřad i krajské příspěvkové organizace plánuje nákup 34 automobilů s elektrickým pohonem. Slibuje si od toho výraznou úsporu nákladů na pohonné hmoty. Podle odhadů to kraj přijde zhruba na 43,5 milionu korun, čtvrtinu by měl získat z fondů Evropské unie. Projekt je rozdělený do dvou let, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecký kraj už má podle něj s elektromobily zkušenost, první pořídil před sedmi lety.

„Postupně se v krajském autoparku objevila další vozidla na elektrický pohon, rozrostl se také o auta s hybridním pohonem, trend v automobilovém průmyslu je víc než zřejmý. Na tento projekt budou navazovat další nabíjecí stanice tam, kde kraj připravuje fotovoltaické elektrárny. Projektové dokumentace a statická posouzení se nyní zpracovávají pro osm střech, připravujeme dalších 29 areálů, probíhá také studie energetického využití části bývalého vojenského letiště Ralsko," doplnil hejtman.

Kraj chce s využitím evropské dotace pořídit 18 osobních aut, deset vícemístných osobních vozů, tři užitkové vozy, dvě střední dodávky a jedno nákladní auto do 3,5 tuny. Navíc počítá s výstavbou pěti dobíjecích stanic. Elektromobily by měly podle Půty dostat například Jedličkův ústav Liberec, Domov Sluneční dvůr, dětské domovy v Podještědí a Jablonci nad Nisou, Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu, Střední zdravotnická škola Turnov, ale také Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje.

„Náklady jsou rozložené do dvou let a celý projekt musí kraj nejprve zaplatit, dotaci z EU dostane až zpětně," doplnil krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). V případě osobních vozů a malých a středních dodávek dostane kraj na jeden vůz 300 tisíc korun, u nákladního vozu do 3,5 tuny je dotace půl milionu korun.

Některé příspěvkové organizace ale podle Ulvra chtějí nahradit elektrovozy auta se spalovacími motory, která používají teď. V takovém případě bude podle něj dotace u osobních vozů o 60 tisíc korun vyšší, u nákladního auta o 100 tisíc korun vyšší. „Výhodou navíc je, že tyto vozy jsou osvobozeny od některých nákladů souvisejících s jejich provozem, ať už to jsou silniční daň, dálniční známka, či poplatky za parkování v městských zónách," dodal.

V rámci projektu počítá kraj s vybudováním pěti dobíjecích stanic v areálech svých příspěvkových organizací v Liberci, Jablonci nad Nisou, Semilech, České Lípě a Frýdlantu, kde zároveň plánuje vybudovat fotovoltaické elektrárny. „Rozmístěny budou tak, aby je ostatní příspěvkové organizace v dojezdové vzdálenosti mohly využívat," řekl Ulvr. Na každou dobíjecí stanici dostane kraj 60 tisíc korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, automoto, ekologie, správa, Liberecký kraj, elektroauta, příspěvková organizace, projekt, Evropská unie, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, osobní vůz, Jiří Ulvr, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yukin Yukin

Teď, když je drahá elektřina, když každý trochu soudný člověk vidí, že tudy cesta nevede ( elektroauta) , tak utratíte přes 40 miliónů za elektroauta ? Opravdu je vidět, že honorace si dělá co chce a ani nepoužije selský rozum.

Úterý, 27. září 2022, 21:55Odpovědět

Liberecký kraj chce nakoupit 34 elektromobilů pro úřad i příspěvkové organizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.