Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberečtí vývojáři zaujali. Jejich technologie usnadní práci ve výrobě i třeba ve zdravotnictví

Startup nullspace, který roste v Libereckém podnikatelském inkubátoru Lipo.ink, zaujal svou technologií pro usnadnění práce operátorů na výrobní lince. Technologie, kterou zakladatelé nullspace vyvinuli, získala investora v osobě Petra Skrly, který již třicet let věnuje svou pozornost právě startupům. Díky jeho podpoře nullspace může rozšířit svůj tým a začít dobývat trhy.

Bylo jen otázkou času, kdy si práce nullspaces všimne ten správný partner, kterého osloví vizionářský nápad vývojářů Jiřího Kuly a Davida Zacha. Jejich technologie nazvaná digitální asistent má uplatnění v provozu výrobních linek a přináší operátorům klid na práci. Díky ní je možné osvítit libovolný bod, křivku nebo povrch na reálném objektu a zároveň interaktivně reagovat na lidská gesta.

„Systém operátora provádí správným postupem, intuitivně ho navádí celým procesem. Jde o kombinaci kamer, které sledují výrobu, a složitých algoritmů, díky kterým dokážou počítače vyhodnotit, co vidí. Například jestli je díl správně sestavený nebo jestli není vadný,“ říká David Zacho.

Využití technologie je možné i ve zdravotnictví, herní oblasti, ale i každodenním životě, ze kterého zmizí externí zařízení jako počítače a mobilní telefony. Takovou budoucnost vidí Jiří Kula: „Nullspaces přeměňuje skutečné věci na vizuálně bohaté, interaktivní a na dotek citlivé materiály prostřednictvím vlastní vyvinuté technologie poháněné projektovanou AR a AI. Žádná myš či klávesnice, žádný displej ani náhlavní souprava XR. Každý může vytvořit úžasný obsah v AR pomocí vlastních holých rukou.“

Nadšení a zápal obou vývojářů oslovil zmíněného Petra Skrlu, který je také spoluzakladatelem první české asociace andělských investorů – Czech Business Angel Association (CBAA). Angel investoři vkládají vlastní kapitál do malých a středních společností na počátku jejich růstu, v takzvané seed fázi společnosti.

„Je skvělé získat investora, který nepřinese pouze finance, ale i know-how ze světa byznysu, pomůže se strategickým rozhodováním a s vývojem produktu,“ podotýká David Zacho.

Dalším krokem společnosti má být rozšíření týmu. Firma sídlí v Libereckém podnikatelském inkubátoru Lipo.ink, který ji po celou dobu existence provází. „Je to první inkubovaná firma, která vznikla v době covidových opatření a svépomocí přežila téměř tři těžké roky.  Investor jí otevře dveře na další trhy,“ uvedl Philipp Roden, ředitel Lipo.ink.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lipo.ink

Štítky technologie, investor, operátor, nullspace, Lipo.ink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí vývojáři zaujali. Jejich technologie usnadní práci ve výrobě i třeba ve zdravotnictví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.