Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

MHD v Liberci a Jablonci pojede od pondělí v prázdninovém režimu

V Liberci a Jablonci omezují v souvislosti s koronavirovými opatřeními a úbytkem cestujících městskou dopravu. První omezení dopravy přinesly jízdní řády už v minulém týdnu, od pondělí 26. října se bude stejně jako na jaře jezdit podle prázdninových jízdních řádů. V Jablonci se změny dotknou pouze provozu v pracovních dnech, to Liberec redukuje spoje i o víkendech.

Podle mluvčího libereckého dopravního podniku Tomáše Krebse se dopravce rozhodl spoje zredukovat kvůli výraznému úbytku cestujících ve snaze snížit náklady a tedy i ztráty společnosti. „Žádáme cestující, aby se pečlivě seznámili s jízdními řády," řekl Krebs. Zcela zrušené jsou školní linky a také linka 36 k zimnímu stadionu.

Prázdninové jízdní řády budou platit na linkách 20 do Šimonovic a 21 na Králův háj a v pracovní dny také na lince 15 do Harcova. Ostatní linky mají upravené jízdní řády zejména o víkendech. Na tramvajových linkách 2 a 3 se interval prodlouží na deset minut. O dvě až tři minuty se prodlouží také interval na frekventovaných linkách 12, 13, 24 a 26.

Také v Jablonci znovu zavádějí provoz jako o letních prázdninách. O víkendu zůstane provoz beze změn. „Uvedeným opatřením se v pracovní dny uspoří 243 kilometrů. S již provedenými změnami můžeme počítat za říjen s celkovou úsporou 8586 km," řekl ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. Už od 14. října nejezdí v Jablonci školní linky ani noční linka.

Od pondělí 26. října se podle Wejnara prodlouží interval na linkách 106 a 107 ze 30 na 60 minut. Zrušené jsou některé spoje v ranní a odpolední špičce na lince 119. „Doprava na Žižkův Vrch bude zajištěna v pracovní dny linkou 112 v intervalu 30 minut," dodal ředitel Jablonecké dopravní.

Školní spoje už minulý týden zrušili v České Lípě a od 19. října je zrušil i Liberecký kraj. Ten navíc v souvislosti se zastavením volnočasových aktivit, uzavřením kin, divadel a barů zrušil i víkendové noční vlaky z Liberce do Tanvaldu, Semil, Frýdlantu a Hrádku nad Nisou. České dráhy navíc zrušily jeden dopolední a jeden večerní spoj rychlíků Ploučnice mezi Libercem a Ústím nad Labem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky MHD, koronavirus, Liberec, Jablonec, jízdní řád, pracovní den, České dráhy, Šimonovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD v Liberci a Jablonci pojede od pondělí v prázdninovém režimu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.