Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pokuta sedm milionů za zakázku na zajištění dopravy platí. Kraj se bude bránit žalobou

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu sedm milionů korun pro Liberecký kraj. Důvodem bylo podepsání smlouvy o dočasném zajištění veřejné dopravy na Českolipsku bez vyhlášení soutěže. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách úřadu. Liberecký kraj kvůli tomu podá správní žalobu, výši sankce považuje za nepřiměřenou. Jinou možnost než zakázku zadat přímo neměl. V reakci na rozhodnutí to ČTK řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Rozhodnutí je ale pravomocné a kraj musí pokutu do dvou měsíců zaplatit. Úřad pokutu uložil letos na jaře, kraj proti rozhodnutí podal rozklad. V něm argumentoval tím, že smlouvu uzavřel bez soutěže v mimořádné situaci, protože jinak hrozilo, že na Českolipsku přestane fungovat veřejná doprava. Minulá smlouva na provozování veřejné dopravy v polovině prosince končila.

„Nelze označovat za mimořádnou takovou situaci, kdy zadavatel ví, kdy skončí smlouva uzavřená se stávajícím dopravcem, avšak nečiní žádné kroky k řádnému výběru nového dodavatele. Vzhledem k závažnosti přestupku, kdy Liberecký kraj zcela vyloučil soutěž o poskytování předmětných služeb, uložil Úřad pokutu ve výši cca 50 procent maximální možné sazby," řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Podle Půty je pokuta nepřiměřená s ohledem na aktuální koronavirovou krizi ale i ve srovnání se sankcemi, které v minulosti úřad udělil. „Podle výroční zprávy udělil úřad za celý rok 2018 za veřejné zakázky pokuty v celkové výši necelých 7,765 milionu korun," upozornil Půta. Kraj navíc podle něj neměl mnoho možností jak veřejnou dopravu v regionu zajistit. „Ano, mohli jsme vypsat veřejnou zakázku a smlouvu uzavřít s předem jasným uchazečem, podobně jako jsme to po nátlaku antimonopolního úřadu museli předloni udělat na Semilsku," dodal Půta.

Liberecký kraj v rozkladu napadl nesprávnou aplikaci zákona i výši stanovené pokuty, předseda ÚOHS ale obě námitky zamítl a rozhodnutí potvrdil. Proti rozhodnutí úřadu se může Liberecký kraj bránit správní žalobou u Krajského soudu v Brně, ta ale nemá odkladný účinek vůči povinnosti zaplatit pokutu.

Veřejná doprava na Českolipsku

Veřejnou dopravu na Českolipsku dlouhodobě zajišťuje ČSAD Česká Lípa. Dopravce patří k největším v Libereckém kraji, ročně přepraví 2,9 milionu cestujících. Liberecký kraj se s firmou dohodl na ceně 38,36 koruny na kilometr, což je ve srovnání s dalšími dvěma dopravci BusLine LK na Semilsku a Jablonecku a ČSAD Liberec na Liberecku nejlevnější. Smlouva s ČSAD Česká Lípa je na dva roky. Liberecký kraj zároveň jednal o odkupu akcií firmy, chtěl ji začlenit do vnitřního dopravce. Od záměru ale upustil, nabídnuté podmínky nebyly podle Půty akceptovatelné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky pokuta, úohs, doprava, Liberecký kraj, žaloba, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, veřejná doprava, Martin Půta, okres Česká Lípa, soutěž, Petr Rafaj, Starostové pro Liberecký kraj, ČSAD Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuta sedm milionů za zakázku na zajištění dopravy platí. Kraj se bude bránit žalobou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.