Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec čeká revoluce v MHD, po letech změní dopravce

Jablonec a blízké obce čeká už za měsíc revoluce v městské dopravě. Po desetiletích se jim změní dopravce. BusLine MHD Jablonecko (dříve ČSAD Jablonec) vystřídá 1. února Umbrella Coaches and Buses. Nasadí nízkopodlažní mercedesy, nový odbavovací systém umožní i bezhotovostní platby kartou, to zatím možné není. Přibudou nové zastávky v nemocnici nebo v ulici 28. října v centru města, řekl Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, která je koordinátorem dopravy ve městě.

Umbrella spolupracuje s poskytovatelem mezinárodní autobusové dopravy FlixBus, pro kterou loni najezdila téměř 25 milionů kilometrů. Dopravce má zkušenosti i z městské dopravy, kterou zajišťuje v německém Hamburgu nebo Karlsruhe. Jablonci nabídl dopravce nejvýhodnější cenu, za kilometr bude město platit 44,56 Kč, tedy zhruba 126 milionů korun za dvouletý provoz. Radnice dostala v poptávkovém řízení osm nabídek, současný dopravce žádnou nepodal.

V Jablonci chce Umbrella nasadit nízkopodlažní mercedesy z let 2013 a 2014. Všechny vozy jsou klimatizované a vybavené wi-fi. „Kdyby se jednalo o zakázku na deset let, pořídili bychom vozy nové s hybridními motory," řekl již dříve jednatel společnosti Pavel Steiner. Dodal, že pokud radnice vypíše desetiletou zakázku, Umbrella Coaches and Buses je připravena se o ni ucházet. O tom, jakým způsobem bude město řešit zajištění MHD od února 2023, budou ale zastupitelé teprve rozhodovat.

S nástupem nového dopravce zesílí podle Wejnara od února doprava v oblasti nemocnice. „Podařilo se nám v jednom směru z centra na Horní Proseč linku provést přímo areálem nemocnice, v druhém směru to bohužel není kvůli průjezdu sanitek možné. Proto budeme jezdit okolo hřbitova a zastávku budeme mít před vchodem do nemocnice u heliportu," řekl. Zlepší se podle něj také obslužnost ulice 28. října, Jablonecká dopravní tím reaguje na poptávku cestujících. „Má to výhodu hlavně pro seniory, nemusí do města chodit do kopce," dodal Wejnar.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMLJ

Štítky MHD, Umbrella, Jablonec, městská hromadná doprava, nemocnice, Mercedes-Benz, ČSAD Jablonec nad Nisou, BusLine, okres Jablonec nad Nisou, FlixBus, Hamburk, Pavel Steiner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec čeká revoluce v MHD, po letech změní dopravce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.