Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Změny v jízdních řádech i nové zastávky. V únoru vyjede v Jablonci nový dopravce

Velké změny čekají cestující v Jablonci. Od 1. února vyjede nový dopravce Umbrella Coaches and Buses. Kromě toho ale po 24 letech nastanou také zásadní změny v jízdních řádech.

Přibudou nové zastávky, v autobusech bude nově možné platit nejen krajskou kartou Opuscard, ale také běžnou platební kartou nebo telefonem. Podněty a připomínky ke změnám jízdních řádů mohou lidé posílat až do března a k 1. dubnu budou provedeny potřebné úpravy, řekl dnes ČTK Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, která je koordinátorem dopravy ve statutárním městě.

„Nezměněné trasy mají páteřní linky městské dopravy, to znamená linka 101 a 104, a pak další, které zajíždějí za katastr města Jablonec. Ve vlastním městě se po letech mění linkové vedení a dochází i k časovým posunům. Těch změn je relativně hodně a já doufám, že si na to cestující zvyknou," doplnil Wejnar. Podle něj přibude také například zastávka v ulici 28. října, kde v minulosti autobusy MHD nikdy nestavěly, jen v případě objízdných tras. Jejím zřízením reagovala Jablonecká dopravní na poptávku cestujících. „Hlavně seniorům vyhovuje, že odtud mohou jít do města nebo na poštu z kopce," dodal Wejnar.

Po desetiletí zajišťovala MHD v Jablonci a blízkých obcích nejprve společnost ČSAD Jablonec a pak firma BusLine, která vznikla jejím spojením s ČSAD Semily. Od února do konce ledna 2023 bude nově ve městě jezdit Umbrella Coaches and Buses, která spolupracuje s poskytovatelem mezinárodní autobusové dopravy FlixBus. V poptávkovém řízení nabídla nejvýhodnější cenu, za kilometr jí bude Jablonec platit 44,56 Kč, což je zhruba 126 milionů korun za dvouletý provoz. Současný dopravce - BusLine MHD Jablonecko - nabídku nepodal.

Umbrella má zkušenosti i z městské dopravy, kterou zajišťuje v německém Hamburku nebo Karlsruhe. V Jablonci nasadí nízkopodlažní mercedesy s klimatizací a wi-fi. „Autobusy jsme kupovali speciálně pro Jablonec, jsou z celé Evropy. Vzali jsme je Disneylandu z Paříže, z Curychu z letiště, z Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku a Mnichova," řekl jednatel společnosti Pavel Steiner. Důvodem byl podle něj požadavek města, aby autobusy byly třídveřové. Firma navíc musela pro autobusy nakoupit zhruba za milion nové informační tabule, ty původní "neuměly česky".

V Jablonci bude jezdit 30 autobusů mercedes, z toho 26 je dvanáctimetrových. Čtyři autobusy jsou do osmi metrů, nasazeny budou na linky s nižší poptávkou cestujících a v náročnějších terénech. Menší autobus bude mimo jiné jezdit na nové lince 103 vedoucí přes jabloneckou nemocnici, kudy by velký mercedes neprojel. Přestože je pro firmu zajištění městské a příměstské dopravy novinkou v Česku, podle Steinera má i dostatek řidičů. „Přešlo k nám zhruba 40 lidí od BusLinu a zbytek si doplníme z vlastních zdrojů," dodal jednatel společnosti.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jablonec

Štítky ČR, MHD, správa, firmy, Jablonec n.N., Jablonec, jízdní řád, Mercedes-Benz, městská hromadná doprava, Pavel Steiner, BusLine, Hamburk, Disneyland, FlixBus, ČSAD Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny v jízdních řádech i nové zastávky. V únoru vyjede v Jablonci nový dopravce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.