Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonec vypíše soutěž na externího dopravce MHD od února 2023

Jablonec vypíše veřejnou soutěž na nového dopravce, který bude MHD zajišťovat po dobu deseti let od 1. února 2023. Zastupitelé tak rozhodli o upřednostnění externího dopravce oproti vlastnímu.

Zejména hlasy ODS a ANO o tom rozhodlo jablonecké zastupitelstvo. Přímé zadání městské dopravní společnosti Jablonecká dopravní ani Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce, kde je město spoluvlastníkem, podporu nezískalo. Pro vlastního dopravce byli zejména opoziční zastupitelé Pirátů a Společně pro Jablonec.

Opozice upozorňovala na problémy, které měl Jablonec u desetiletého tendru, který na MHD vypsal na začátku roku 2019. Vyhrála sice firma About Me, soutěž ale napadl neúspěšný uchazeč a také BusLine MHD Jablonecko, který v té době dopravu ve městě zajišťoval, ale nabídku vůbec nepodal.

Zakázkou se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a soud. Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek muselo město loni v dubnu soutěž zrušit. V opakovaném poptávkovém řízení pak uzavřelo dvouletou smlouvu s firmou Umbrella Coaches and Buses. Jezdí ve městě a do blízkých obcí od 1. února, smlouva skončí 31. ledna 2023.

Další zajištění MHD řeší zastupitelstvo od loňského podzimu, radnice si nechala zpracovat posudek externí firmou Pro Cedop, s níž město spolupracovalo při řešení financování tramvajové linky mezi Libercem a Jabloncem. Expertiza porovnala zajištění MHD externím dopravcem, Jabloneckou dopravní a také DPMLJ. Později oslovila radnice tři subjekty včetně Jablonecké dopravní, aby zpracovaly finanční model pro zajištění dopravy s využitím autobusů s naftovým pohonem a pohonem na stlačený zemní plyn (CNG).

Přestože z modelu vyšla nejlépe Jablonecká dopravní, zastupitelé dali přednost externímu dopravci. „U vlastního dopravce nám v porovnávané variantě chyběl nákup vozů, jde o to, za kolik budeme schopni nakoupit autobusy. Tam ta finanční zátěž na straně Jablonecké dopravní potažmo města bude výrazná," řekl za koalici Jan Zeman. Pro zajištění MHD je třeba zhruba 30 autobusů a také řidiči a zázemí, to vše podle něj něco stojí. Náklady pro firmu velikosti Jablonecké dopravní budou podle něj navíc výrazně vyšší než pro velké firmy jako Umbrella nebo BusLine.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, MHD, správa, Jablonec n.N., Jablonec, městská hromadná doprava, soutěž, BusLine, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberec, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, About Me

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Mrázek

To je zase správná levárna jak má vypadat............

Neděle, 21. března 2021, 18:20Odpovědět

Jablonec vypíše soutěž na externího dopravce MHD od února 2023  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.