Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci dvou mostů ve Svijanech za 80 milionů. Začít se má v říjnu

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci dvou mostů ve Svijanech, náklady projektanti odhadli na 80 milionů korun bez DPH. Obnova čeká most nad dálnicí D10 u Příšovic a také most přes železniční trať a místní komunikaci. Kraj teď hledá dodavatele, práce by měly začít v říjnu letošního roku, hotovo by mělo být na konci příštího roku, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

„Jedná se o dva mosty, z nichž jeden překlenuje silniční tah z Liberce do Prahy a druhý komunikaci a železniční trať, které vedou skrz obec Svijany," doplnil Sviták. Na dálnici tak podle něj budou dopravní omezení, po dobu rekonstrukce mostu bude doprava pod ním svedena zřejmě jen do jednoho pruhu v každém směru. Už na podzim by měly začít první práce, jako je očištění konstrukce, jedná se podle náměstka také například o propojení cyklotras a napojení na další obce.

Veřejnou zakázku kraj zadává ve formě design & build (projektuj a postav). „Tento dodavatelský systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí, kdy je potřeba urychlit časový průběh stavebních prací, během nichž se mohou vyskytnout změny zadávacích požadavků. Je na té firmě, jaký postup zvolí, a je to na její zodpovědnosti," řekl Sviták. Poprvé kraj tento způsob realizace vyzkoušel při nedávno dokončené rekonstrukci silnice z Podbozkova do Cimbálu. „Kde jsme díky němu ušetřili více než 50 milionů korun oproti původním odhadům," dodal.

Pro letošní rok má Liberecký kraj na obnovu komunikací připraveno zhruba o čtvrtinu méně než v loňském roce. Kromě 201 milionů korun z vlastního rozpočtu, dostal 150 milionů ze Státního fondu dopravní infrastruktury a 350 milionů korun z evropských fondů. V loňském roce kraj vynaložil na rekonstrukce silnic 928 milionů korun včetně státních a evropských dotací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, stavby, Liberecký kraj, Svijany, rekonstrukce, Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj, Příšovice, Praha, Liberec, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci dvou mostů ve Svijanech za 80 milionů. Začít se má v říjnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.