Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z Liberce vyjede v sobotu víkendový vlak k Máchovu jezeru, jede i o svátcích

Z Liberce vyjede v sobotu poprvé v této sezoně víkendový vlak k Máchovu jezeru, pojede také o svátcích 5. a 6. července. Víkendové spojení z Liberce k Máchovu jezeru objednává Liberecký kraj už šestý rok, letos se ale rozhodl posílit i víkendové spojení do Doks z České Lípy. O víkendech a svátcích vyjedou na trasu čtyři páry posilových vlaků denně, řekl Pavel Blažek ze společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

„Během letní sezony zažívá úsek z České Lípy do Doks velký nápor, vysoký počet cestujících vede k prodloužení nástupu na zastávkách a zpožďování vlaků. Posilami se snažíme cestující rozmělnit do více spojů. Posilové vlaky budou jezdit z České Lípy - Střelnice do Doks od soboty 3. července po celé letní prázdniny vždy o víkendech a svátcích," doplnil Blažek. Posily podle něj zajistí České dráhy stejně jako pravidelné vlaky.

Máchovo jezero a okolí Doks patří v létě k nejnavštěvovanějším místům Libereckého kraje. Míří tam tisíce rekreantů a koronavirová omezení zájem jo tuzemskou turistiku ještě zvýšila. Speciální spěšný vlak z Liberce jezdí už šestou sezonu. V 09:43 vyjíždí z libereckého hlavního nádraží a v 11:02 přijíždí do Doks, odtud se pak zpět vrací v 16:57, aby do Liberce dorazil v 18:24. „V průměru bývá obsazený z poloviny, záleží ale hodně na počasí," řekl Blažek. Vlak může přepravit i kola, kočárky nebo vozíčkáře.

Kromě cíle cesty je zajímavá i sama trať, po níž vlak na Českolipsko jede. „Je to takový ještědský semerink, který prochází přes malebné údolí Noviny, jsou tam nádherné bučiny a významný viadukt přes údolí, takže se tam naskýtají krásné výhledy," popsal trasu Blažek. Za návštěvu stojí na trase třeba Kryštofovo Údolí, Krkavčí skály v Křižanech, Pekelné skály v Brništi, Hrad Ralsko, Braniborská jeskyně ve Starých Splavech nebo zřícenina hradu Bezděz. Vlak staví také v Jablonném v Podještědí nebo Mimoni. České Lípě se vlak vyhýbá, do Doks jede po tzv. Žizníkovské spojce, kudy obvykle osobní vlaky nejezdí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České Dráhy

Štítky železnice, turistika, Liberecký kraj, Liberec, Máchovo jezero, svátek, Doksy, Pavel Blažek, Česká Lípa, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Liberce vyjede v sobotu víkendový vlak k Máchovu jezeru, jede i o svátcích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.