Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecký kraj připravuje druhou etapu rekonstrukce silnice na Ještěd

Liberecký kraj připravuje druhou etapu rekonstrukce silnice na Ještěd, hledá dodavatele. Práce na projektu, který včetně DPH přijde na více než 130 milionů korun, by měly začít v příštím roce. Na rozdíl od první etapy, která se dělala za úplného vyloučení provozu, bude v tomto případě silnice po většinu doby průjezdná, dopravu tam budou řídit semafory. Zcela uzavřena bude jen při pokládání asfaltu, ten se bude dělat v celé šíři, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Silnice je ve velmi špatném stavu, rekonstrukce úseku plného serpentin přinese podle Svitáka lepší podmínky řidičům. „Dojde k odvodnění komunikace, úpravě křižovatek, zvýšení bezpečnosti, rozšíření vozovky, instalaci svodidel a také k úplné obnově a doplnění stávajícího dopravního značení. K lepšímu se změní i stávající křižovatky, a to na trase Světlá pod Ještědem – Výpřež a také v Křižanech a na Výpřeži, dojde i k úpravě nástupišť pro autobusy veřejné linkové dopravy," doplnil Sviták.

Liberecký kraj už opravil část silnice od Liberce na Výpřež, práce začaly loni v červenci, na zimu je firma přerušila a silnice byla průjezdná. Práce tam znovu začaly v dubnu a před prázdninami se podařilo náročnou stavbu za 84 milionů korun dokončit. Po celou dobu stavby byla silnice třetí třídy zavřená. Jde přitom o komunikaci, kterou k cestě na Ještěd hojně využívají turisté, lidé z Podještědí tudy jezdí do Liberce na úřady, za prací i do škol. Když byla silnice zavřená, museli do krajského města po objízdné trase, která je dvakrát delší.

V letošním roce dá kraj do obnovy svých komunikací zhruba 700 milionů korun, z toho asi 200 milionů z vlastního rozpočtu, zbytek z evropských a státních dotací. Je to zhruba o čtvrtinu méně než loni, kdy šlo do krajských komunikací bezmála 930 milionů korun. Obnovy se letos dočkají třeba silnice v Roztokách u Jilemnice, z České Lípy na Kozly, dokončit by měl kraj obchvat Zákup nebo opravu silnice druhé třídy z České Lípy do Dobranova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky silnice, stavby, správa, Liberecký kraj, rekonstrukce, Ještěd, Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Česká Lípa, Světlá pod Ještědem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nikola Rafaj

Kéž by projektanti někdy pomysleli i na cyklisty. Krásná široká silnice na ikonický kopec, ale na pruh pro cyklisty víc než v půlce stoupání z Hanychova na Výpřež nevybylo asfaltu.

Sobota, 17. července 2021, 13:52Odpovědět

Liberecký kraj připravuje druhou etapu rekonstrukce silnice na Ještěd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.