Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

40 minut přes Liberec? Město v pasti uzavírek, radnice chce lépe koordinovat

Začátek tohoto týdne byl pro liberecké řidiče frustrující. Kromě řady uzavírek se čistil tunel a město bylo neprůjezdné. Lidé se na sociálních sítích trumfovali, kdo strávil delší čas v kolonách, často to bylo 30 i 40 minut. Samo město situaci nazvalo pastí uzavírek, a právě opravy silnic chce do budoucna lépe koordinovat.

Situaci už v pondělí kritizoval zastupitel Marek Vávra (ANO). „Město Liberec částečně uzavřelo v pondělí jediný dopravní průtah Libercem. Městská organizace TSML ho pro ŘSD čistí. Nechápu, proč to město (tedy TSML) neudělá o víkendu nebo v noci. Je to výsměch občanům města od TSML, odpovědných úředníků i odpovědných náměstků města Liberec,“ uvedl.

Kritickou situaci ve městě okomentoval také bývalý zastupitel David Václavík, tedy někdejší kolega Starostů pro Liberecký kraj. „Jako naráz zavřít Sokolskou, Jabloneckou a jeden tubus tunelu, kterým se dá jet do města ze směru Turnov, to chce velkou odvahu. Chápu, že toto rozhodnutí udělal ouřada nepodléhající městské samosprávě, ale nebylo by možné ze strany vedení města důrazně zasáhnout, aby se toto neopakovalo, třeba tím, že si vedení města bude stěžovat na nekompetentnost daného ouřady a požádá o co nejrychlejší nápravu?“ ptal se.

Město bylo začátkem týdne paralyzované, v úterý už alespoň otevřel tunel, v pátek pak skončila uzavírka Letné. „Dobře si uvědomuji, že omezení při průjezdu městem je pro motoristy otravné. Na druhou stranu ale přijměme jako fakt, že udržovat a opravovat silnice prostě musíme neustále. Jinak bychom město neudrželi v rozumném technickém stavu, za což by nás občané určitě nepochválili,“ myslí si náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). 

Podle něj většina uzavírek skončí do konce října, některé pak v listopadu. „Za pár dnů bude hotovo a pak si na to ani nevzpomeneme. Alespoň do okamžiku, než budeme muset provést další rekonstrukce na jiných úsecích silnic, po kterých denně jezdí tisíce aut,“ pokračuje Šolc.

Město si ale často neúnosnou situaci uvědomuje, proto chce ke koordinaci uzavírek přistupovat lépe. „Bohužel to není poprvé, kdy se Liberec dostal do podobné prekérní dopravní situace. Rád bych poprosil řidiče o trpělivost a ohleduplnost. A současně se jim jako primátor Liberce omluvil,“ říká primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle něj sice není vždy vina na straně radnice, zloba řidičů se ale právě na město obrací. „Rozhořčení nejen Liberečanů rozumím. Je na nás, abychom majitele silnic do budoucna vyzvali k lepší koordinaci a přemýšlení při plánování uzavírek. Musíme zkrátka najít cestu, jak se nežádoucí dopravní zátěži kvůli uzavírkám vyhnout nebo ji co nejvíce minimalizovat,“ dodal primátor.

Aktuální přehled dopravních staveb za město Liberec

Slovenská

  • probíhá obnova povrchů vozovky a chodníků, oprava VO
  • ukončení dle SOD 20. 10. 2021

Plužní

  • obnova povrchů a přilehlých ploch
  • termín plnění dle SOD je 14. 11. 2021

Jiskrova             

  • dokončena rekonstrukce IS
  • smlouva před podpisem s Metrostav Infrastructure, a.s.

Slovanské úd.

  • probíhá rekonstrukce vodovodu a kanalizace
  • ukončení do 30.10. 2021

Javorová

  • Čeká se na podpis smlouvy s dodavatelem, následně bude povrch provizorně opraven na zimní období
  • oprava povrch proběhne v příštím roce a bude navazovat další etapa opravy IS a povrchů

Jablonecká

  • oprava komunikace ŘSD
  • dokončení do 30.11.2021

Sokolská

  • práce na inženýrských sítích
  • ukončení 14. listopadu

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky doprava, uzavírky, Liberec, koordinace, silnice, radnice, oprava, Ředitelství silnic a dálnic, Liberecký kraj, Marek Vávra, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí, David Václavík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Prudič

Máme se tu fajn.Například 18.10. jsem jel jako řidič autobusu z terminálu k Textilaně 18 minut.U Lomu a cestou zpět do terminálu jsem si vyslechl spoustu nadávek proč jedu pozdě a vysvětlujte cestujícím, kteří spěchají třeba na spoj do Prahy že příště už bude lepší koordinace.No děkuji pěkně ????

Pondělí, 25. října 2021, 12:11Odpovědět

Martin Sedláček

No otevřeli letnou aby tam auta mohli stát po 2 kruháčích a 2 světelných křižovatkách na cca 300m tohle je už opravdu ale na defenestraci co na to lidi?

Neděle, 24. října 2021, 18:29Odpovědět

Zámečníkovy semafory v Pavlovicích byly už v sobotu vypnuté. A když toho vola slyšíte komentovat, jak se záznamy z instalovaných měřičů rychlosti budou kontrolovat na jaře, tak co si myslet...

Neděle, 24. října 2021, 17:30Odpovědět

Mára Hevy

Aha, to brzo! Lépe koordinovat uzavírky! O tom už se mluví několik let a stále to nějak uniká. Co kdyby měl tyto záležitosti a také poslední slovo k nim jeden člověk? Nějaký ten koordinátor, který by věděl o všem, co se chystá? To už ale mohlo a taky mělo takto fungovat dávno! Potom nějaká omluva primátora je víceméně o ničem. To se může omlouvat každý rok a ničemu to nepomůže.
Zcela souhlasím s p. Vávrou když říká, že se takové věci, jako údržba tunelu mají dělat v co nejméně vytížený čas, což je logické, ne? A třeba v noci. Ale to jsou zase výdaje za noční příplatky, tak je radši ušetří místo nervů nás řidičů!
A p. Šolc s prominutím plácá, že za pár dnů bude hotovo a pak si na to ani nevzpomeneme! Co je to za nesmysl? Je to rok od roku horší a na to se opravdu nedá jen tak zapomenout. Např. Horákovka už měla být dávno hotová, ale je to tankodrom od Kaufu do Rochlice nadále! Jak se dá na to zapomenout, když nám je to neustále dalšími neřešenými problematickými úseky připomínáno.
Samozřejmě, že musíme brát jako fakt, že se komunikace musí nadále opravovat a udržovat. Obzvlášť, když po nich člověk jezdí denně už X let a vidí, že se na plno místech nic neděje už roky! A že nás ještě pár důležitých oprav na vytížených úsecích čeká!
Jak dodává primátor, že musí zkrátka najít cestu, jak se dopravní zátěži vyhnout, tak je-li to možné, ustanovte jednoho zodpovědného člověka na radnici, který bude řešit jakoukoliv uzávěru po Liberci ve spolupráci se všemi instancemi a zároveň bude zohledňovat objízdné trasy tak, aby byly plně funkční. Pak to budeme lépe chápat a nikdo se nebude muset omlouvat. Tak hodně zdaru!

Sobota, 23. října 2021, 19:27Odpovědět

40 minut přes Liberec? Město v pasti uzavírek, radnice chce lépe koordinovat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.