Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Z Prahy přicestovaly do Liberce dvě tramvaje. Z jedné bude občerstvení, druhá pomůže s úklidem sněhu

Liberecká tramvajová základna se rozrostla o dvě nové posily, i když ne v tom pravém slova smyslu. Jedna tramvaj pomůže během této zimy s úklidem sněhu, z druhé bude občerstvení v areálu Javorník. Obě tramvaje přijely na sever před dvěma dny z Prahy.

Do Liberce vyslal obě tramvaje Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP). Kolegům z Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou pomáháme zápůjčkou zimního pluhu typu T3M ev. č. 5419 z vozovny Pankrác, informoval dopravní podnik na sociálních sítích. Až do konce dubna bude pražský tramvajový pluh pomáhat s úklidem sněhu.

Podle DPP se po této výpomocné misi navrátí pruh zpět do Prahy. „Tramvaj je speciálně vybavena pluhy. Využijeme ji na trati do Vratislavic,“ řekl Drbně Ludvík Lavička, provozně technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ).

Důvodem zápůjčky je změna rozchodu kolejí na této trati. „V současné době disponujeme tramvajovým pluhem na metrový rozchod a nový pluh pro tento úsek je ve výrobě,“ vysvětlil Lavička. Zapůjčení tramvajového pluhu z Prahy je tak jednorázovou záležitostí. Za pronájem této tramvaje zplatí DPMLJ pražskému dopravnímu podniku měsíčně zhruba pět tisíc korun.

Z tramvaje bude občerstvení na Javorníku

Tramvaje Tatra T6A5 jezdily v Praze až do letošního června, kdy vyjely naposledy v rámci symbolického rozloučení. V devadesátých letech brázdilo pražské koleje 150 tramvajových vozů tohoto typu.

Druhá tramvaj byla převezena do Jeřmanic, konkrétně do skiareálu na Javorníku. Ta zde již zůstane na trvalo. Jedná se o vyřazenou tramvaj T6A5 č. 8669. Od DPP ji zakoupil provozovatel rekreačně sportovního areálu Měšťanský Pivovar Turnov. Tramvaj bude stát u parkoviště u dolní stanice lanové dráhy Sibiř - Kaplička, kterou se můžete vyvézt k Rekreačně sportovní areál Obří sud Javorník, informoval DPP.

Podle aktuálních informací by se po nutných úpravách měla tramvaj proměnit v občerstvení pro návštěvníky areálu. Tramvaj je umístěna na připravených kolejích u parkoviště v dolní části areálu.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPP, Hana Blaháčová, Tramvaje v České republice, Patrik Fiebiger, Marek Matouš,

Štítky Liberecký, doprava, tramvaj, DPP, DPMLJ, dopravní podnik, Liberec, Javorník, Praha, úklid, Dopravní podnik hl. m. Prahy, pluh, Jablonec nad Nisou, Pankrác, Měšťanský pivovar Turnov a.s., Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Z Prahy přicestovaly do Liberce dvě tramvaje. Z jedné bude občerstvení, druhá pomůže s úklidem sněhu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.