Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce Jablonecké se prodlužuje. Řeší se, kdo za to může

Původně měla být Jablonecká ulice hotová a průjezdná už 30. listopadu. Jenže to se nestalo a důležitá ulice je uzavřená stále, a to až do soboty. Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka (SLK) rekonstrukci protahuje správce komunikace ŘSD, podle druhé strany je na vině požadavek města, které chtělo na chodníku žulové kostky, což ale oznámilo až po zahájení rekonstrukce.

„V říjnu 2021 nám ŘSD uzavřelo ulici Jabloneckou a v listopadu Tanvaldskou (obě ulice bohužel nepatří městu Liberec) a dodnes není silnice průjezdná,“ posteskl si Zámečník na facebooku. Svůj post zveřejnil u příležitosti otevření Rádelského mlýna, které se podařilo urychlit o půl roku. „Škoda ale, že Ministerstvo dopravy a ŘSD a zejména liberecká Eurovia už není tak rychlá a pružná při rekonstrukci a uzavírkách v samotném Liberci,“ dodal.

Podle ŘSD ale mohla být rekonstrukce Jablonecké hotová v termínu. Jenže přišel požadavek města, který stavbu zpomalil. „Kdyby si město nevymyslelo chodníky, mohlo být dávno hotovo,“ uvedl pro server zdopravy.cz ředitel liberecké ŘSD Jan Wohlmuth s tím, že původně mohla být ulice otevřená dokonce už 20. listopadu.

Uzavírka tak podle ŘSD pokračuje kvůli nedodělanému chodníku. Jde o to, že vedoucí Kanceláře architektury města (KAM) Jiří Janďourek měl požadavek, aby chodníky byly z jiného materiálu. Jenže požadavek přišel až ve chvíli, kdy se rekonstrukce rozbíhala.

A tady obě strany mluví jinak. Podle Janďourka informaci o zahájení rekonstrukce město dostalo v den uzavírky, navíc podle něj by oprava chodníku neměla narušit průjezdnost silnice. „Jen chci ukázat, jak nás stát obchází a samosprávu bere jako nedospělé děcko. Pokud se bude někdo vymlouvat na chodníky, jen upozorňuji, že to je světový unikát kvůli chodníkům uzavřít a nedokončit silnici,“ uvedl architekt Jiří Janďourek.

Podobný názor má i Zámečník. „Velkým překvapením pro mě bylo, když na komunikaci nechala společnost EUROVIA vysypat dlažební kostky. V tu chvíli mi došlo, že silničáři byli potřeba asi na jiné stavbě a předláždění chodníků se jim hodilo,“ uvedl.

Tomu se ale ŘSD brání. „Úprava chodníků musí probíhat v úplné uzávěře a bez položení obrusné vrstvy komunikace vzhledem k bezpečnosti pracovníků, chodců a také z důvodu pohybu techniky a manipulace s materiálem, která by nový asfaltový povrch poškodila,“ vysvětlil Wohlmuth.

Cyklopruhy i zeleň pro Vítěznou a Sokolskou. Město plánuje rekonstrukci vnitřního okruhu

Už během příštího roku by měly v Liberci probíhat opravy důležitých dopravních tepen takzvaného vnitřního okruhu. Město plánuje ve Vítězné a Sokolské ulici vybudovat cyklopruhy i pruhy zeleně, ulice dostanou i nový asfalt a chodníky. Zahájit by...

ŘSD nesouhlasí ani s tím, že by město o zahájení rekonstrukce informovalo o až v den uzavírky. Podle serveru zdopravy o rekonstrukci vědělo už v únoru, kdy ŘSD na město zaslalo informaci o plánované uzavírce.

Podle opozičního zastupitele Jaromíra Baxy (Liberec otevřený lidem) jde o další ukázku toho, jak radnice nefunguje. „Primátor svou roli v čele radnice nezvládá. Více se soustředí na svojí osobní propagaci, ať už na Facebooku či jinde, než aby společně s tajemníkem dali do pořádku radnici,“ myslí si. 

Podle něj je fungování radnice a magistrátu jejich odpovědnost. „Výsledkem je bizarní situace, že primátor nedokáže zajistit funkční sdílení informací napříč úřadem a ještě nevhodnou veřejnou propagací ohrožuje korektní vztahy mezi městem a ŘSD, tedy naprosto zásadním strategickým partnerem města,“ dodal zastupitel.

Jisté je tak jen jedno. Jablonecká zůstává uzavřená, podle posledních odhadů se otevře v sobotu 18. prosince.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky jablonecká, rekonstrukce, primátor, řsd, chodníky, Ředitelství silnic a dálnic, chodník, Liberec, Jaroslav Zámečník, silnice, Starostové pro Liberecký kraj, Facebook, Eurovia CS, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Sedláček

Ano žulové chodníky na místě kde zase tak moc lidí nechodí to je priorita

Středa, 15. prosince 2021, 18:20Odpovědět

Rekonstrukce Jablonecké se prodlužuje. Řeší se, kdo za to může  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.