Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rychlost na silnici od průmyslové zóny směrem k Ještědu nedodržuje většina řidičů, pomoci by měl radar

Povolenou rychlost na silnici od kruhovému objezdu u průmyslové zóny Jih směrem k Ještědu v Liberci nedodržují podle listopadového měření zhruba tři čtvrtiny řidičů. Radnice to chce změnit ještě letos za pomoci radaru pro úsekové měření, který bude umět odeslat záznam o překročení rychlosti do přestupkového systému. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) řekl, že půjde o pilotní projekt. Ve stotisícovém městě žádný takový radar dosud není. Jen několik preventivních, které na překročení rychlosti upozorňují, ale sankce řidičům nehrozí.

„Chceme v ulici Dubice ten nový systém vyzkoušet. Obrátili se na nás i starostové okolních měst, že by se do toho systému připojili," řekl primátor. Zájem spolupracovat podle něj mají Mníšek, Kryštofovo Údolí, Rynoltice nebo Jablonné v Podještědí.

Primátor předpokládá, že radar pro úsekové měření by mohl v ulici Dubice začít fungovat od léta roku. Nyní město hledá firmu, která mu dodá vybavení. Silnice je výpadovkou směrem na Ještěd, jde o rovný úsek v kopci. Podle měření z týdne v polovině listopadu v minulém roce tudy denně projede v obou směrech zhruba 3600 aut. Povolenou padesátikilometrovou rychlost překročilo v době měření 74 procent řidičů, jeden jel dokonce rychlostí 141 kilometrů v hodině.

Obdobný problém radnice loni řešila v Hejnické ulici v Krásné Studánce. Jde o bývalou silnici první třídy 13, která vede zastavěným územím a kde jsou na tříkilometrovém úseku v mírném klesání dlouhé rovné úseky. Tam povolenou padesátikilometrovou rychlost překračovalo dokonce přes 90 procent řidičů. Situace se zlepšila po instalování informativního radaru loni v říjnu. Podíl motoristů překračujících povolenou rychlost klesl podle údajů z radaru na zhruba deset procent.

Podle Zámečníka ale i tam uvažují o jeho nahrazení radarem pro úsekové měření. „Někteří obyvatelé nám říkali, že řidiči přibrzdí jen před radarem a pak znovu rozjedou," zdůvodnil, proč uvažují i o tomto místě. Mezi další zvažovaná místa, kde by mohly být radary pro úsekové měření, patří podle primátora v Liberci ulice Hodkovická, Americká, Švermova, Ještědská či průtah na I/35.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky doprava, radar, Liberec, Ještěd, silnice, Jaroslav Zámečník, primátor, Starostové pro Liberecký kraj, Mníšek nad Hnilcom, Kryštofovo Údolí, Rynoltice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Jarda

Kolik nehod se tam v posledních pár letech stalo? ... také by nebylo úplně od věci vyladit radar, který ovládá semafor na konci kopce. Pokud jede člověk 50km/h, dostane bezdůvodně červenou přímo před nosem. Pokud jedete 60-70km/h nechá vám zelenou :). Místní to již znají a buďto na to šlápnou, nebo projedou na červenou. Jednou ze 100 případů tam bude červená, protože bude chtít někdo přejít a ne jen kvůli pruzení řidičů a bude průser.

Středa, 19. ledna 2022, 09:37Odpovědět

Rychlost na silnici od průmyslové zóny směrem k Ještědu nedodržuje většina řidičů, pomoci by měl radar  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.