Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dokončení rekonstrukce tramvajové trati se prodraží. Dopravní podnik zaplatí minimálně šest set milionů

Rekonstrukce zbylé části tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou se libereckému dopravnímu podniku prodraží. Dopravní podnik obdržel několik nabídek, nejnižší se pohybují kolem 611 milionů bez DPH, nevyšší přesahují 835 milionů.

Zakázku na obnovu zbylých bezmála pěti kilometrů trati rozdělil podnik do čtyř samostatných částí, projektanti náklady při započítání zvýšených cen stavebních materiálů a prací odhadli na necelých 593 milionů korun bez DPH. Nabídky, které teď podnik ve veřejné soutěži dostal, jsou ale v součtu vyšší, zjistila ČTK v registru zakázek města Liberce.

Jediným hodnotícím kritériem je cena

Na jednotlivé části dostal dopravní podnik u tří částí sedm nabídek, v jednom případě jen šest. Jediným hodnotícím kritériem pro získání zakázky je podle zadávací dokumentace cena. Při využití nejnižších nabídkových cen dopravní podnik zaplatí bez DPH zhruba 611,5 milionu korun, to je zhruba tříprocentní nárůst proti původnímu odhadu. Nejvyšší nabídky dávají v součtu přes 835 milionů, což je proti odhadu nárůst zhruba o 40 procent. U první a druhé části podalo nejnižší nabídky sdružení společností Chládek a Tintěra a Metrostav DIZ, u třetí a čtvrté části společnost SWIETELSKY.

Rekonstrukce tramvajové trati pokračuje. Na autobusák se prodlužovat nebude

V polovině července začne poslední etapa rekonstrukce tramvajové trati mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem. Projekt bude rozdělen do čtyř úseků. Původní plány na prodloužení tramvajové trati až na terminál MHD byly zatím odloženy.

K rozdělení stavby se dopravní podnik rozhodl kvůli jejímu urychlení, hotová musí být kvůli dotacím z evropských fondů do dubna příštího roku. „Výhodou je, že se bude dělat na všech úsecích najednou, takže dodávka toho díla by měla být o to kratší," řekl již dříve liberecký městský radní a předseda dozorčí rady dopravního podniku Petr Židek.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Ročně přepraví téměř milion lidí. Naposledy se kompletně rekonstruovala v 70. letech. Modernizace trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se už do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. V Jablonci je v plánu ještě prodloužení trati o dalších zhruba 800 metrů na nový dopravní terminál, který má vyrůst v Kamenné ulici.

Rekonstrukce tramvajové trati přinese rychlejší a komfortnější cestování

V pondělí 19. července odstartovala rozsáhlá rekonstrukce tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Ta zároveň nadobro ukončila na této trati provoz historických tramvají metrového rozchodu. Cestujícím ale přinese modernizace...

Trať z Liberce přes Vratislavice do Jablonce byla v Česku posledním úsekem, kde ještě jezdily tramvaje s metrovým rozchodem. Loni prošel modernizací úsek v Liberci od zastávky U Lomu na konečnou ve Vratislavicích, tramvaje tam teď jezdí po kolejích s drážním rozchodem 1435 milimetrů stejně jako v Liberci na trase z Lidových sadů pod Ještěd. Modernizace přišla bez DPH na 95 milionů korun. Dál z Vratislavic do Jablonce zatím jezdí autobusy, práce by tam měly začít na jaře.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky MHD, stavby, firmy, DPMLJ, Liberec, Jablonec, dopravní společnost, tramvajová dráha, Jablonec nad Nisou, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Česko, Evropská unie, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., Metrostav DIZ s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokončení rekonstrukce tramvajové trati se prodraží. Dopravní podnik zaplatí minimálně šest set milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.