Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jablonec musí zaplatit sto padesát tisíc pokuty za dopravce bez výběrového řízení. Respektujeme to, reagoval primátor

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil, že město Jablonec nad Nisou musí zaplatit pokutu ve výši 150 000 korun. Úřad uložil pokutu radnici za to, že uzavřela smlouvu na zajištění veřejné dopravy bez výběrového řízení. Primátor Jablonec Jiří Čeřovský v reakci uvedl, že rozhodnutí respektuje, ale neztotožňuje se s ním.

Město porušilo zákon

Předseda ÚOHS Petr Mlsna odmítl argumenty města, že šlo o mimořádnou situaci. Úřad to uvedl v tiskové zprávě. Jablonec trvá na tom, že v danou chvíli šlo o nejhospodárnější i nejefektivnější řešení a zvažuje, že se obrátí na správní soud. „Město Jablonec nad Nisou se dopustilo porušení zákona o veřejných službách v přepravě cestujících, když uzavřelo s dopravcem smlouvu přímým zadáním s odkazem na vznik mimořádné situace, aniž by byly splněny podmínky pro přímé zadání. V daném případě se nejednalo o mimořádnou situaci," uvedl Mlsna.

Smlouva na zajištění MHD s předchozím dopravcem byla sjednána do 31. ledna loňského roku, město uzavřelo smlouvu přímým zadáním od 1. února se společností Umbrella Coach & Buses. „Smlouva jednoznačně nebyla uzavřena za mimořádné situace, neboť ta musí být chápana jako situace, na kterou se objednatel nemohl připravit. Mimořádná situace musí mít znaky náhlosti, neobvyklosti, překvapivosti, čímž uplynutí doby platnosti, respektive účinnosti původní smlouvy rozhodně není," dodal Mlsna.

Tendr na hromadnou dopravu v Jablonci opět zajistí společnost AGM Partners

Zatím není jasné, který dopravce bude zajišťovat MHD v Jablonci od února 2023. Tendr na zajištění dopravy na deset let zajistí znovu společnost AGM Partners.

Jablonec podle primátora Jiřího Čeřovského nesouhlasí. Uzavření smlouvy s dopravcem na základě zákona 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících, bylo podle něj objektivně odůvodněné mimořádností situace. „Rok, který proběhl, ukázal, že se jednalo také o krok k zajištění kvalitní a cenově velmi výhodné veřejné dopravní obslužnosti pro občany města a přilehlých obcí," doplnil primátor s tím, že město se s rozhodnutím ÚOHS neztotožňuje.

První výběrové řízení napadli dorpavci

Zajištění dopravy od února 2021 řešilo druhé největší město v Libereckém kraji od roku 2019. Radnice nejprve vypsala soutěž na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na deset let. V dubnu 2020 ji získala pražská About Me s nabídkovou cenou 48,38 korun na kilometr. Druhým účastníkem byla Autobusová doprava Podbořany, která nabídla výrazně vyšší cenu. Soutěž ale napadla jak neúspěšná firma, tak BusLine MHD Jablonecko. Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek pak město soutěž raději zrušilo; hrozilo, že by od února 2021 neměl kdo jezdit.

Smlouva Jablonce s novým dopravcem je podle soudu v pořádku

Smlouva Jablonce se společností Umbrella Coaches and Buses na zajištění MHD od letošního února je podle Vrchního soudu v Praze v pořádku. Soud dal městu za pravdu a zároveň zrušil předběžné opatření, kterým loni v listopadu zakázal liberecký...

V poptávkovém řízení pak podala nabídku jediná firma - BusLine MHD Jablonecko, která ve městě v té době jezdila. Zastupitelé ji ale odmítli, cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká. Právníci, kteří pro město soutěž zajišťovali, doporučili vzhledem k situaci na trhu poptávku zopakovat. Městu se to vyplatilo, dostalo osm nabídek s cenou od 67,40 Kč od společnosti Enjoy Europe po 44,56 Kč za kilometr od Umbrelly, která díky tomu zakázku na dva roky do konce ledna 2023 získala.

Čeřovský považuje postup vedoucí k zajištění veřejné dopravy v Jablonci za legitimní, a v danou chvíli šlo podle něj o jediné možné řešení mimořádné situace. „Mimořádnou časovou tíseň způsobila zejména liknavost ÚOHS, který násobně překročil zákonné lhůty pro vydání rozhodnutí o stížnosti uchazeče. Rozhodnutí ÚOHS však nezbývá než respektovat a uloženou pokutu uhradit. V současné době však analyzujeme odůvodnění rozhodnutí úřadu, abychom zvážili podání správní žaloby," dodal Čeřovský.

ÚOHS o uložení pokuty rozhodl na začátku loňského listopadu, město se bránilo podáním rozkladu k předsedovi úřadu. Ten jej nyní zamítl a pokuta je pravomocná. Město se může bránit správní žalobou ke Krajskému soudu v Brně, její podání ale neodkládá povinnost pokutu zaplatit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky MHD, správa, ÚOHS, Jablonec nad Nisou, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, výběrové řízení, Jiří Čeřovský, primátor, Petr Mlsna, soutěž, okres Jablonec nad Nisou, About Me, Autobusová doprava Podbořany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec musí zaplatit sto padesát tisíc pokuty za dopravce bez výběrového řízení. Respektujeme to, reagoval primátor  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.